West Ham United en Basel nemen de leiding in de halve finales

West Ham United kwam donderdag een stap dichter bij hun eerste Europese finale in 47 jaar, toen Michail Antonio een 2-1 overwinning boekte op het Nederlandse Arizona in de eerste etappe van hun halve finale van de Europa League.

Terwijl West Ham uitkijkt naar een historisch laatste optreden, jaagt Basel zijn eigen geschiedenis na na de andere halve finale te hebben gedomineerd met een dramatische 2-1 overwinning op Fiorentina.

In het London Stadium kwam het team van coach David Moyes op achterstand met een doelpunt van Tijjani Reigners in de eerste helft, voordat het terugvecht met een opwindend optreden na het einde van de eerste helft.

Benrahma maakte gelijk met een strafschop, voordat Antonio zich vastklampte aan een late winnaar om de Irons de controle te geven over de ontmoeting voorafgaand aan de terugwedstrijd in Nederland volgende week.

“Het was een vreemde wedstrijd om te analyseren. Van AZ speelde ik heel goed in de opbouw. ​​We waren een beetje ongerust. We namen een paar domme beslissingen, schoten vanaf 30 meter en namen geen risico’s, maar uiteindelijk ben ik blij met het resultaat,” zei Moyes.

West Ham heeft dit seizoen 12 van hun 13 Championship-wedstrijden gewonnen, waarmee ze op de rand staan ​​van hun eerste grote trofee sinds de FA Cup van 1979/80.

Vorig seizoen verloren de Irons in de halve finale van de Europa League van Eintracht Frankfurt, maar ze zijn in staat om dit seizoen verder te gaan.

Oost-Londen heeft geen grote Europese finale bereikt sinds het verloor van RSC Anderlecht in de finale van de Cup Winners’ Cup 1975/76.

READ  Eden release: De Israëlische zangeres bestormt het Eurovisie-podium in Saturday Night Finals

De overwinning van West Ham op Manchester United op zondag hield de Premier League levend.

Dat laat de mannen van Moyes vrij om zich te concentreren op het winnen van de eerste Europese trofee van de club sinds de Cup Winners’ Cup in 1964-65.

“We spelen een heel moeilijke wedstrijd. Ik ben erg nederig om te zeggen dat we de finale al hebben bereikt. AZ Alkmaar heeft een aantal goede spelers en dat hebben ze vanavond laten zien”, aldus Moyes.

Ondanks dat het een van de kleinere clubs in de Eredivisie is, staat AZ sinds 2004-2005 in de Europese halve finales.

Dit succes is een eerbetoon aan het slimme financiële model dat wordt gebruikt door de eigenaren van de club, die de “Moneyball” -filosofie gebruiken die werd gepromoot door minderheidsaandeelhouder Billy Beane tijdens zijn tijd bij het leiden van honkbalwedstrijden in Oakland.

West Ham was niet van plan het laatste slachtoffer te worden van Arizona’s underdog-verhaal, aangezien ze in de 41e minuut indrukwekkend herstelden van de sukkel van Reigners.

De Reijnders losten een woeste drive af die bizar terugkaatste toen hij een dunk van Alphonse Areola omver tikte, maar AZ won nooit op Engelse bodem en hun hoop op een eerste overwinning werd in de 67e minuut de bodem ingeslagen.

Toen Jarrod Bowen van dichtbij naar binnen sprong om binnen te koppen, leidde de schijnbare stootpoging van Matthew Ryan tot contact met het hoofd van de vleugelspeler, en een penalty werd toegekend door Benrahma, die langs de doelman van Arizona schoot.

READ  Duitsland verslaat Oostenrijk voor eerste plaats in halve finale EK Dames

Dankzij het uitzinnige publiek kwam West Ham in de 76e minuut op voorsprong toen Antonio van dichtbij neerstak na een kopbal van Lucas Paqueta op de lijn.

De Zwitserse club Basel heeft minder Europese afkomst dan West Ham, maar dat zou op het punt staan ​​te veranderen na de verbluffende Serie A-ploeg Fiorentina.

Fiorentina kwam in de 25e minuut op voorsprong in Stadio Artemio Franchi toen de hoekschop van Cristiano Biraghi werd afgebogen door Lucas Martinez Quarta en Arthur Cabral een perfect geplaatste kopbal binnenkopte.

Het zevende doelpunt van de Braziliaanse spits in de Europa League dit seizoen maakte hem, ten koste van zijn oude club, tot topscorer van het toernooi.

Basel is een teleurstellende vijfde plaats in de Zwitserse competitie en heeft nog nooit een Europese finale bereikt, maar pakte in de 71e minuut de gelijkmaker toen een vloeiende beweging culmineerde in de klinische finish van Andy Diouf in de verre hoek vanaf de rand van het strafschopgebied.

In de derde minuut van de blessuretijd schoot Inter-huurder Darian Malis-spits Zaki Amdoni in een roofzuchtige finish waardoor Basel op het punt stond de eerste Zwitserse club te worden die een Europese finale bereikte.

Reacties worden gemodereerd. Houd opmerkingen relevant voor het artikel. Reacties met vulgaire of vulgaire taal, persoonlijke aanvallen van welke aard dan ook of promotie worden verwijderd en de gebruiker wordt verbannen. De uiteindelijke beslissing is ter beoordeling van de Taipei Times.