Liu wint 500, Nederlanders pakken 3000 estafettes op Olympische shorttrack | Sport

PEKING (AFP) – De Hongaarse Liu Shuang heeft zondag de Olympische gouden medaille gewonnen op de 500 meter shorttrack.

Hij schoof de hele weg op en kwam bij Capital Indore in 40,338 seconden over de streep. Dit is Liu’s derde medaille op de Olympische Spelen in Peking, na brons te hebben behaald op de 1000e estafette en de estafette voor gemengde teams.

De Russische kunstschaatsster Konstantin Ivliev won de zilveren medaille. De Canadees Stephen Dubois pakte het brons.

Final A mist enkele van de grootste namen. De Chinese titelverdediger Wu Dajing degradeerde naar de finale van de tweede set, die hij won. De Chinese Ren Ziwei en Liu’s oudere broer Liu Shaolin Sandor werden uitgeschakeld in de kwartfinales.

De Zuid-Koreaanse Hwang Daehoon werd uitgeschakeld in de halve finale nadat hij een penalty kreeg voor een late pass waardoor Dubois contact maakte. De Canadees plaatste zich voor de finale en won zijn tweede medaille in Peking. Hij kreeg zilver in 1500.

De 500 was vrij van de chaos die de korte baan bepaalt, en niemand crashte in de sprint van vijf ronden. Zonder Wu in de finale had het beperkte aantal Chinese fans weinig reden tot juichen.

Onder leiding van Susan Scholting won Nederland de 3000 estafette, waarmee Zuid-Korea’s dominantie van het evenement werd doorbroken.

Schulting behaalde haar tweede gouden en derde algemene medaille in Peking. Ik kreeg zilver op 500 en goud op 1000.

Ze schreeuwde en hief triomfantelijk haar armen op nadat ze de finishlijn was gepasseerd.

Holland’s Scholting, Selma Botsma, Xandra Velzibor en Jana Van Kerkhove verbeterden hun Olympisch record met een tijd van 4:03.40. Vier jaar geleden eindigde Oranje op de Spelen van Pyeongchang als derde.

READ  'Nederland verdient ook waardering': Twitterreacties op Nederland worden pijnlijk gereduceerd tot woede van Pakistan tijdens 3e ODI

Zuid-Korea, de tweevoudig titelverdediger, is gestegen naar de zilveren medaille als het zes keer is gewonnen in negen Olympische Spelen. China won de bronzen medaille.

Er waren geen ongelukken in de finale met vier teams. Canada staat op de vierde plaats.

Ariana Fontana leidde Italië naar de overwinning in de finale van Groep B. De Russen werden gestraft en de Verenigde Staten werden gestraft voor de koerswijziging die de belemmering veroorzaakte. Amerikaanse kunstschaatsster Kristen Santos crasht in de race.