Benjamin Jermay wordt de eerste zwarte Afrikaan die een Grand Tour-etappe wint

Benyam Jermay uit Eritrea werd dinsdag de eerste zwarte Afrikaanse renner die een etappe van een Grand Tour-tour won.

Girmay won de 10e etappe van de Giro d’Italia – een van de drie grote rondes, samen met de Tour de France en de Vuelta a España – en passeerde de Nederlander Matteo van der Poel naar de finish in Jesi, Italië.

Het is ongelooflijk”, zei hij vlak na de race.

Op het hoogste niveau is het wielerpeloton overweldigend wit. De meeste renners zijn Europeanen, met enkele Noord- en Zuid-Amerikanen die meedoen. Het waren niet eens zwarte Afrikanen die deelnamen aan de Tour de France tot 2015, toen Jermay-onderdanen Daniel Teklahaimanout en Marhaoui Kodos deelnamen.

Jermay, die vandaag op de 31e plaats in de wereld staat, is momenteel de enige Afrikaan in de lijst van de 100 beste fietsen ter wereld.

Jermay, 22, eindigde afgelopen herfst als tweede in het U-23 World Road Racing Championship. Dit maakte hem de eerste zwarte Afrikaan die een medaille won op de Wereldkampioenschappen wielrennen. Hij vestigde zich in maart echt in de professionele wielerwereld door opnieuw zijn debuut te maken: hij werd de eerste zwarte Afrikaan die een race won op een World Tour, in Gent-Wevilgem in België.

Hij deed het goed in de Giro, zijn eerste Grote Ronde, met vijf keer in de top vijf, dus het winnen van een etappe leek een kwestie van tijd. Voor Jiro, hij verslaggevers“Grand Tours is altijd in mijn droom geweest – de droom van elke Afrikaanse wielrenner is om te winnen.”

READ  Meningen van animatiestudenten over cafetaria eten | Nieuws, sport, banen

Girmay miste dinsdag de persconferentie na de race nadat hij tijdens een feest een kurk in zijn oog kreeg.

Hij staat op de 105e plaats in de Giro, onder leiding van de Spanjaard Juan Pedro Lopez. Hij staat tweede in het puntenklassement voor de beste lopers.