UEFA Nations League: Nederland behaalt historische overwinning in België

door Doug McIntyre
FOX Sports Voetbalschrijver

Als je 25 jaar hebt gewacht om je oude rivaal te verslaan, kun je het in stijl doen.

Niet alleen versloeg Nederland vrijdag voor het eerst in een kwart eeuw het Europese buurland België, ze versloegen hen ook met 4-1 in Brussel in de eerste wedstrijd van de twee teams in de groepsfase van de UEFA Nations League 2022-23.

In de 128e ontmoeting tussen beide teams scoorde de Portugees kort voor het einde van de eerste helft het eerste doelpunt met een raketschot van Stephen Bergwijn.

Steven Bergwijn crasht in het openingsnet

Stephen Bergwijn hielp Nederland aan een 1-0-voorsprong in België, dankzij een prachtig doelpunt van buiten het strafschopgebied in de 40e minuut.

Memphis Depay verdubbelde het Nederlandse voordeel ongeveer vijf minuten in de eerste helft, en de gastheren – die steraanvaller Romelu Lukaku kort voor de opener van Bergwijn aan een blessure verloor – konden het bloeden daarna niet stoppen. België stond het derde doelpunt van Denzel Dumfries en nog een Depay toe om er 4-0 van te maken voordat Michy Batshuayi het verschil in blessuretijd sneed.

Memphis Depay-afwerking

Memphis Depay maakte in de 51e minuut een klinisch doelpunt en bezorgde Oranje een 2-0 voorsprong.

De overwinning van Nederland op België zorgde voor een ongeslagen reeks van negen wedstrijden op rij tegen hen. De Nederlanders leidden de Rode Duivels sinds 1997 niet meer.

Hier zijn drie snelle gedachten over het meest schokkende resultaat van de Nations League tot nu toe.

Historische overwinning voor de Nederlanders

READ  NED-Y vs SCO-Y Live Score, U19 CWC Europe Qualifiers, Scorecard, Nederland U19 vs Schotland U19, 21 september

Nederland wordt algemeen beschouwd als het beste voetballende land dat nog nooit een WK heeft gewonnen, maar toch zijn ze trots op hun pedigree, waaronder drie runner-up medailles op het grootste podium (de laatste in 2010) en een Europese titel in 1988 .

De nederlaag loopt!

Denzel Dumfries bezorgt Nederland een 3-0 voorsprong op België.

Maar het oranje team leed een ernstige achteruitgang nadat het als derde eindigde in de Wereldbekerfinale van 2014 in Brazilië, en slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de European Nations Cup 2016 en Wereldbeker 2018 en herwon opnieuw kracht in de kwartfinales bij zijn terugkeer naar het continentale kampioenschap vorig jaar. zomer.

Niemand twijfelt aan hun talent. Vertrouwen en samenhang lijken de sleutelwoorden te zijn.

Aan de andere kant, en gesteund door een gouden generatie spelers, heeft België zich het afgelopen decennium ontpopt als een echte krachtpatser. De Belgen waren het nummer 1 team in FIFA totdat Brazilië ze in april van de eerste plaats versloeg.

Als zodanig is de betekenis van de Nederlandse overwinning van vrijdag moeilijk te overschatten. En met het WK dat voor het eerst opdoemt na acht jaar afwezigheid aan het einde van het jaar, kon de timing niet beter zijn.

Dit was het soort resultaat en prestatie dat echt momentum kon genereren. Als de ploeg van Louis van Gaal dit najaar een grondige prestatie levert in Qatar, kunnen we terugkijken op de overwinning van vrijdag als een grote stap in de richting van het terugwinnen van Nederland als een echt eliteteam.

READ  Engeland: Hege Riise om de leeuwinnen tijdelijk te leiden

Memphis Depay scoort zijn tweede doelpunt

Memphis Depay kalmeerde de Belgische fans met zijn tweede doelpunt en bezorgde Nederland een 4-0-voorsprong.

Een zorgwekkend resultaat voor België

Voor een van de favorieten om het WK 2022 te winnen, doet de schokkende prestatie van België op vrijdag voor hun thuisfans je afvragen of ze dicht bij het opheffen van de trofee zijn.

Kijk, zelfs coole teams kunnen een vrije dag hebben. Misschien is het geen toeval dat de gastheren pas begonnen toe te geven nadat ze de psychologische klap hadden opgelopen toen ze 27 minuten later Lukaku van het veld zagen strompelen, na een onschuldige overtreding van Nathan Ake. En wie weet? Als het schot van Timothy Castagne in de eerste helft het doel van de bezoekers had doen wankelen, was de uitkomst misschien heel anders geweest.

In plaats daarvan roept het lelijke en gênante verlies vragen op. Niet in de laatste plaats: begon het raam te sluiten bij Lukaku, Kevin de Bruyne en Eden Hazard & Co voordat ze iets wonnen? Het is te vroeg om zo ver te gaan. Er is nog steeds een redelijke en begrijpelijke reden tot bezorgdheid. Het moet zijn.

Het zou geweldig zijn om de reactie van coach Roberto Martinez en zijn spelers te zien.

Hoogtepunten van de volledige wedstrijd

Memphis Depay scoorde twee doelpunten en leidde Nederland naar een schokkende 4-1 overwinning op België.

Deze groep wordt interessant

Het goede nieuws voor België is dat ze thuis blijven om woensdag tegen Polen te spelen in hun volgende wedstrijd in Groep A4. De Rode Duivels blijven de favorieten, maar hun verlies op vrijdag zet hen onder druk om Robert Lewandowski en de Polen overtuigend en klinkend te verslaan. Plots werd die wedstrijd een must.

READ  Voorbereidende werkzaamheden voor Costco zijn nu aan de gang bij Riverside

De Belgen sluiten de selectie van deze maand af met een zwaar bezoek aan Wales volgende week.

Nederland maakt voor die tijd de reis naar Cardiff en vliegt dan terug naar huis om Polen op 11 juni en Wales op 14 juni te verwelkomen. Niet dat hun fans te veel nadenken over de toekomst na de overwinning van vrijdag.

Na 25 jaar rommelen met hun buren en zoveel recente liefdesverdriet, zullen de Nederlanders hier zo lang mogelijk van willen genieten.

Doug McIntyre, een van Noord-Amerika’s meest prominente voetbaljournalisten, heeft verslag gedaan van de nationale teams van de Amerikaanse mannen en vrouwen op verschillende FIFA World Cups. Voordat hij in 2021 bij FOX Sports kwam, was hij schrijver voor ESPN en Yahoo Sports. Volg hem op Twitter @DoorDougMcIntyre.

Haal meer uit de UEFA Nations League Volg je favorieten voor informatie over games, nieuws en meer.