Kroatië bereikte de finale van de Nations League na het verslaan van gastland Nederland

ROTTERDAM (Reuters) – Kroatië scoorde tweemaal in extra tijd om Nederland met 4-2 te verslaan in de halve finale van de Nations League in Rotterdam op woensdag en door te gaan naar het play-offteam op zondag.

Kroatië speelt tegen Italië of Spanje, die het donderdag in de tweede halve finale in Enschede zullen opnemen voor hun eerste grote trofee, terwijl ze hun vorm voortzetten van het WK van vorig jaar in Qatar, waar ze als derde eindigden.

Invaller Bruno Petkovic krulde een schot vanaf de rand van het strafschopgebied acht minuten in de verlenging om hen op weg te helpen en Luka Modric bezegelde de overwinning van Kroatië met een late penalty, hun tweede van de wedstrijd.

Nederland, dat gastheer is van het toernooi met vier teams, dwong extra tijd af met een laatste snik-gelijkmaker om ervoor te zorgen dat ze na 90 minuten op 2-2 zouden eindigen, ondanks dat ze grotendeels werden overklast voor hun thuisfans bij Feyenoord.

Donyell Malen bracht de gastheren in de 34e minuut op voorsprong, voordat Andrej Kramaric na 10 minuten in de tweede helft de gelijkmaker maakte vanaf de penaltystip.

Kroatië nam vervolgens de leiding via Mario Pasalic in de 73e minuut voordat Noah Lang de bal in het dak van het doel schoot om zes minuten na blessuretijd gelijk te maken.

READ  Celine Dion annuleert 42 concerten wegens gezondheidsproblemen

Het eerste doelpunt van Nederland kwam tegen de gang van zaken in, maar aan het einde van een snelle reeks passes die snelle progressie en zorgvuldig nadenken lieten zien.

Cody Gakbo zette het op met het winnende balbezit en vijf passes later maakte Mats Weaver een ongemarkeerde Mallin om naar huis te schieten.

Maar het was de slimheid van de aanvoerder van Kroatië, Modric, die hen op gelijke hoogte bracht door de bal in het Nederlandse strafschopgebied te vangen van Gakpo, wiens instinctieve reactie was om de 37-jarige veteraan die op de grond was gevallen naar zich toe te trekken om de penalty te winnen.

Kramaric legde de bal comfortabel weg, waarna Luka Ivanosek een pass naar Pasalic speelde en op de turn schoot ondanks een groep Nederlandse verdedigers om hem heen, waardoor Kroatië op een 2-1 voorsprong kwam.

Maar bij de laatste wanhopige aanval profiteerden de Nederlanders van het falen van Kroatië om hun linies vrij te maken, waarbij Lang perfect gepositioneerd was om de gelijkmaker te maken en de Nederlanders tot extra tijd te dwingen.

Pariteit duurde echter niet lang. De pass van Modric zorgde ervoor dat Petkovic in het net terechtkwam en hij schoot de bal in het net met een schot dat elke bekerwedstrijd waard was.

Modric completeerde de winnaar met een late penalty voor opnieuw een indrukwekkende individuele prestatie.

Nederland moet nu zondag in Enschede de play-off om de derde plaats spelen tegen de verliezers van donderdag. De finale wordt later op de dag in Rotterdam gespeeld.