De Verenigde Staten verbinden zich met Nederland op het WK vrouwenvoetbal

WK Dames 2023: Live scores, wedstrijden, resultaten, tabellen en topscorers

Wellington, Nieuw-Zeeland
CNN

In een spannende strijd en een herkansing van de WK-finale van 2019, de Nationaal damesteam van de Verenigde Staten (USWNT) Nederland, twee van de beste ploegen ter wereld, kwam donderdag met 1-1 gelijk in de European Nations Cup WK Dames 2023.

Gezangen van “VS!” Het weergalmde rond het Wellington Regional Stadium toen het team tegenover Nederland stond in hun tweede wedstrijd van het toernooi en verdween snel nadat Nederland een vroege voorsprong had genomen.

Middenvelder Jill Roord zette Nederland in de 17e minuut op het bord en passeerde USWNT-doelman Alyssa Naeher.

Het was de eerste keer sinds de kwartfinale van 2011 tegen Brazilië dat de USWNT achter stond in een WK-wedstrijd voor vrouwen. Vóór donderdag hadden de Verenigde Staten zeventien wedstrijden op rij zonder achterstand gespeeld – de langste reeks voor welk team dan ook in de geschiedenis van het toernooi.

Ondertussen was Nederland hongerig naar revanche na een 2-0 nederlaag tegen de Verenigde Staten op het WK van 2019.

Ondanks een achterstand bij rust versloeg de USWNT Nederland met 9-2 in de eerste helft – en alle scoringskansen wierpen uiteindelijk hun vruchten af ​​in de 62e minuut.

De Amerikaanse aanvoerder Lindsey Horan scoorde de gelijkmaker met een kopbal uit een hoekschop, wat leidde tot extatische vieringen op de tribunes.

Slechts een paar minuten later dacht de USWNT dat ze op voorsprong waren gekomen nadat spits Alex Morgan de achterkant van het net had gevonden, maar ze stond buitenspel en het doelpunt werd afgekeurd.

READ  Finale Eurovisie Songfestival 2021 over Peacock: The Return's Great

Ondanks vijf minuten blessuretijd konden de twee teams elkaar bij het laatste fluitsignaal niet verslaan.

Met de loting breidt de USWNT zijn ongeslagen reeks uit naar 19 WK-wedstrijden – de langste in de geschiedenis van het toernooi voor zowel de heren- als de damesversie.

Na de wedstrijd beschreef Horan het als “ongelooflijk” dat het team terug kon komen en een gelijkmaker kon scoren om verlies in de groepsfase te voorkomen.

“Ik voelde het momentum de hele tijd”, zei Horan. “Ik denk dat we in de eerste helft misschien een beetje teleurgesteld waren over de manier waarop we speelden, maar ik denk dat we de zaken meteen goed hebben gezet. De druk waar we onder stonden, het aantal kansen dat daaruit voortkwam – ik ben erg trots op het team en hun reactie.

USNWT-aanvaller Alex Morgan (links) en de Nederlandse verdediger Stephanie van der Gragt (rechts) vechten om de bal tijdens de wedstrijd VS-Nederland op het WK Dames op 27 juli 2023.

Horan was ook complementair aan de Nederlandse ploeg, na de recente geschiedenis tussen de twee teams.

“Het is tegen een heel goede tegenstander. Een zeer competitief team dat we op het laatste WK goede dingen hebben zien doen. Voor ons verliezen we met een doelpunt verschil en dan gaan we verder en weten we gelijk te spelen… we blijven doorgaan.” voegde Horan eraan toe.

De Nederlandse doelvrouw Daphne van Domselaar prees ook de prestaties van haar team na de wedstrijd en zei dat ze “hard werkten” en regelmatig in balbezit waren.

“Ik denk dat we heel kalm waren, vooral in de eerste helft”, zei ze. Hij voegde eraan toe: “In de tweede helft hadden ze de wedstrijd meer onder controle en kregen ze meer kansen. Maar uiteindelijk kunnen we heel trots op onszelf zijn.”

READ  Warhawks, Sugar Bears-bijeenkomst op zaterdag

Later op donderdag, in een botsing tussen collega-Groep E-rivalen en twee WK-debutanten, versloeg Portugal Vietnam met 2-0 in de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton.

Thelma Encarnação opende in de eerste tien minuten de score voordat Francisca Nazareth Portugal een verdiende brace bezorgde.

Ondanks aanhoudende Portugese druk slaagde de Europese ploeg er niet in hun voorsprong verder uit te breiden, maar pakte wel drie cruciale punten in hun poging om voor de eerste keer ooit de knock-outfase van het WK vrouwenvoetbal te bereiken.

Met twee nederlagen in de eerste twee wedstrijden werd Vietnam uitgeschakeld.

De Verenigde Staten moeten het op 1 augustus opnemen tegen back-to-back kampioen Portugal, terwijl Nederland op dezelfde dag tegen Vietnam speelt.

De groepswedstrijden eindigen na 3 augustus en het toernooi gaat dan naar de knock-outfase met nog 16 teams over.