Wereldkampioenschap hockey 2023: teamprofiel India | hockey

India is misschien wel het meest succesvolle team in de Olympische geschiedenis, maar ze hebben niet veel succes gehad in de Wereldbeker Heren. Hoewel ze de halve finale bereikten in de eerste editie van het toernooi en de finale in de volgende twee edities, hebben ze sindsdien in geen enkel toernooi de halve finale bereikt.

India werd uitgeschakeld door de uiteindelijke kampioen en aartsrivaal Pakistan met 2-1 in de halve finale van de inaugurele Wereldbeker. Ze bereikten toen de finale in 1973 en versloegen dit keer Pakistan in de halve finale met 1-0. Ze verloren toen de finale tegen Nederland op strafschoppen met 4-2 nadat dezelfde wedstrijd in 2-2 eindigde.

India won eindelijk hun eerste en tot dusver enige titel na Pakistan met 2-1 te verslaan in een spannende finale in 1975. Zahid Sheikh had Pakistan in de 17e minuut van de wedstrijd op voorsprong gezet. Maar India wist via Surjit Singh in de 44e minuut gelijk te maken.Toen zette Ashok Kumar, zoon van de legendarische pionier Dhyan Chand, de Indians in de 51e minuut op voorsprong.

Dit bleek het winnende doelpunt te zijn, want de Indians hielden stand en namen zo de trofee mee naar huis. Het WK is sindsdien een verhaal van teleurstelling voor India. Ze werden in 2018 uitgeschakeld in de kwartfinales en verloren met 2-1 van Nederland.