Wanneer ben je zwak genoeg voor je eerste Corona-vaccinatie?

De Gezondheidsraad beveelt mensen met een slechte gezondheid en 60-plussers aan Eerst aan het werk Hij moet komen om te worden ingeënt met het Corona-vaccin.

Valerie van der Flyer (41 jaar) heeft een nierziekte. “Ik hoop daar te zijn! Ik heb chronische nierinsufficiëntie en ik sta op de transplantatielijst en zal binnenkort in het ziekenhuis klaar zijn voor mijn kleurstof. Maar ik ben nog niet aan de dialyse, daarom zit ik in isolatie. Ik kan niet teveel risico nemen.”

Valerie behoort tot de prioriteitsgroep. Maar deze groep is enorm: tussen de 5 en 7 miljoen mensen. Je zegt: “Te veel mensen in de eerste groep? Dat kan niet! Dan moet je lang wachten.” “Maar ja, het is een eerste stap, dus prioriteiten zijn nog niet gesteld.”

Studente Nadia Piotr (23 jaar) lijdt aan een slechte gezondheid. “Ik ben erg gevoelig. Als iemand in mijn omgeving niest, ben ik ook ziek. Het is levensbedreigend.”

Hoe reageren Nadia en Valerie op het advies van de Gezondheidsraad? Willen ze ook gevaccineerd worden?

Redding voor ons gezin

Ze hebben allebei vragen over het vaccin. “In hoeverre is het getest op mensen met een zwakke gezondheid. Is het eerder getest? Ik vind het eng”, zegt Nadia. “Te dubbel.”

Valerie: “Ik wil toestemming van mijn huisarts, want ik wil zeker weten dat vaccinatie geen negatieve gevolgen heeft voor mijn ziekte. Op dit moment worden alleen mensen met een nierziekte meegenomen in het onderzoek van Pfizer. Andere vaccins worden (nog) niet specifiek op mijn ziekte getest. Dit is belangrijk, dus het kan betekenen dat ik het Pfizer-vaccin kan of alleen wil hebben. “

READ  Basisbibliothecaris Nederland ontvangt studiebeurs - The Mountain-Ear

Nadia en Valerie blijven vanwege hun ziekte enige tijd thuis. Valerie’s dochter Oriana (7 jaar) bestaat al sinds maart ik ben niet naar school geweest Vanwege het risico op besmetting. Nadia heeft 250 dagen in isolatie gezeten. ‘Ik ben klaar. De mensen in de kring om me heen krijgen lijkt een goede zaak, maar het is natuurlijk veel moeilijker. Er zijn meer vaccinaties nodig dan nodig.’

Andere aspecten

Wat gaan ze allebei doen als ze worden ingeënt? ‘Ik ga mijn moeder knuffelen’, zegt Nadia. ‘Dat heb ik al een hele tijd niet meer kunnen doen. Dat is alles.’ Valerie beantwoordt dezelfde vraag en schiet. ‘Ik ga naar mijn schoonmoeder. Met haar naar het graf van de vader van mijn man. Hij stierf aan Corona. Ten slotte zal ik mijn kind naar school brengen.’

De Gezondheidsraad heeft in totaal drie verschillende strategieën ontwikkeld, afhankelijk van het vaccinaanbod en de huidige situatie, maar beveelt er één aan. Kabinet heeft het advies van vandaag nog niet besproken.

Voorzitter van de Gezondheidsraad, Bart Jan Kohlberg: “We zullen opnieuw adviseren als er een reden is om dat te doen. Vaccins moeten worden goedgekeurd. Als vaccins op de markt komen, kijken we of ze geschikt zijn en aan wie. Bij aflevering kijken we ook naar andere aspecten: Hoe gaat het met de distributie. Het kan dus heel anders zijn in april / mei. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *