Voetbal – Zweden vrouwen beëindigen ongeslagen reeks VS, Nederland top 10 Zambia

TOKYO (Reuters) – Wereldkampioen Verenigde Staten verloor met 3-0 van Zweden om een ​​einde te maken aan hun ongeslagen reeks van 30 maanden, en Nederland scoorde 10 doelpunten tegen het ongelukkige Zambia op een dramatische dag toen de Olympische Spelen voor vrouwen van start gingen. Het voetbaltoernooi is begonnen.

Verschillende teams, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Chili, Zweden en Nieuw-Zeeland knielden voor de aftrap op woensdag ter ondersteuning van rassengelijkheid, terwijl twee Braziliaanse veteranen records braken op de Spelen. Lees verder

In een leeg stadion in Tokio stuurde Zweden viervoudig Olympisch gouden medaillewinnaars naar hun eerste nederlaag in 45 interlands, toen aanvaller Stena Plaxtenius de Verenigde Staten strafte met een dubbel in de wedstrijd in Groep G.

Geen enkel team heeft ooit een Olympische gouden medaille gewonnen als wereldkampioen sinds het vrouwenvoetbal zijn debuut maakte op de Spelen in 1996.

‘We hebben ezels geschopt, toch?’ De Amerikaanse ster en middenvelder Megan Rapinoe heeft toegegeven. “Ik dacht dat we een beetje nerveus waren, een beetje nerveus om domme dingen te doen.”

De confrontatie was een rematch in de kwartfinales van 2016, die de Scandinaviërs wonnen na strafschoppen. Lees verder

Oranje waarschuwde de rivalen na een 10-3 overwinning op Zambia in Groep F en Arsenal-spits Vivian Miedema scoorde vier doelpunten.

Nederland ging de eerste helft in met een 6-1 voorsprong, maar schoof in de laatste minuten weg van het gas, waardoor Babra Banda haar hattrick kon voltooien met twee late doelpunten voor Zuid-Afrika.

Brazilië, dat op jacht was naar zijn eerste gouden medaille in het evenement, streefde naar een 5-0 overwinning op China met veteranen Marta en Formiga die hun naam in de recordboeken schreven.

READ  NHL betreedt Metaverse met Beyond Sports, technologie debuteert tijdens Rangers-Lightning 6

Marta, de houder van vijf recordbrekende World Player of the Year-awards, wordt algemeen beschouwd als de beste vrouwelijke voetballer aller tijden en werd de eerste vrouwelijke voetballer die scoorde in vijf opeenvolgende Olympische Spelen, en behaalde er twee.

De 35-jarige miste de kans om haar hattrick te voltooien en haar 13e Olympische doelpunt te scoren, toen ze aftrad om teamgenoot Andressa een penalty te laten omzetten.

“Er is hier geen ijdelheid, we zijn een team,” zei Marta.

Hun 43-jarige teamgenoot Formiga werd de eerste voetballer die op zeven Olympische Spelen verscheen. Lees verder

Gastheer Japan vocht een verhitte strijd in Groep E voor een 1-1 gelijkspel met Canada, wiens 300e kopbal Christine Sinclair haar 187e internationale doelpunt vierde – meer dan welke andere speler dan ook.

De Britse Ellen White scoorde het eerste doelpunt in het toernooi in de 17e minuut tegen Chili in Groep E, en de Manchester City-spits voegde nog een doelpunt toe in de tweede helft om een ​​dominante 2-0-overwinning te behalen.

Australië versloeg Nieuw-Zeeland met 2-1 in de finale van Groep G van vandaag tussen de co-hosts van het WK 2023.

Tamika Yallop van West Ham scoorde in de eerste helft en Chelsea-spits Sam Kerr scoorde in de eerste helft, terwijl Gabi Rinney Australië een clean sheet ontzegde met een doelpunt in blessuretijd in de tweede helft.

Aanvullende rapportage door Rohith Nair en Simon Jennings in Bengaluru; Bewerking door John Stonestreet

Onze criteria: Thomson Reuters Vertrouwensprincipes.