Ierse roeiers voegen Europees goud en zilver toe aan hun internationale ruimte

Paul O’Donovan en Vintan McCarthy deden het opnieuw. De echtgenoot van Skibbereen voltooide zijn dominantie van de lichtgewicht dubbele roeiboten voor heren met een Ierse gouden medaille op de Europese kampioenschappen in Varese, Italië.

Het is O’Donovans tweede gouden medaille op Europees niveau voor vier gouden wereldkampioenschappen en een Olympische zilveren medaille uit Rio, waardoor hij nu een van de meest gedecoreerde atleten op wereldniveau in de Ierse sportgeschiedenis is.

De Ier Fintan McCarthy en Paul O’Donovan vierden feest na het winnen van de lichtgewicht Double A-finale voor heren op het Europees kampioenschap roeien in Varese, Italië, op zondag. Foto: Detlev Seib / Info

McCarthy voegt zijn Europees goud toe aan de wereldkampioenschappen die hij in 2019 won met O’Donovan in een boot die deze zomer Olympische hoop heeft op een medaille op de Olympische Spelen in Tokio.

Ze werden op de laatste dag van de race vergezeld door vier vrouwen van Emily Hegarty, Emer Lambie, Evrique Kew en Fiona Mortag, die afkomstig waren van een patiënt en de race hard begonnen af ​​te werken en de zilveren medaille pakten. Slechts een canvas scheidde hen van de Nederlandse winnaars, met twee Ierse boten en zes Ierse atleten die medailles uitreikten op de Europese kampioenschappen.

“Het was een behoorlijke race”, zei O’Donovan met lang haar en een baard, en gaf weinig tot geen humor na het volkslied. “Ik was vorig seizoen out, dus Fintan reed vorig jaar de single. Fintan trekt me dubbel. We hebben grotere biceps nodig. We zullen werken aan een aantal vlechten die doorgaan tot het einde van de zomer.”

Achterstand

Ierland vertrok rustig in de 2000 meter lange race voor mannen achter de Duitse snelheidsbeperkende boot, en Odunovan en McCarthy bevonden zich al vroeg op de derde plaats. Maar op de mijlpaal van 1.000 meter vestigden ze zich comfortabel op de tweede plaats, minder dan een seconde achter de Duitsers die nog steeds aan kop waren.

Zonder fanfare handhaafden het paar hun tempo en baanden zich op weg naar de eerste plaats over de 1.500 meter en waren op dat punt bijna een seconde voor. Maar verre van te vertragen, verhoogde de boot zijn snelheid over de laatste 300 meter om gemakkelijk het goud te claimen in 6: 18.14, meer dan een seconde sneller dan de op de tweede plaats geplaatste Duitsers.

Zilveren medailles werden gewonnen door Ivrik Keogh, Emer Lambi, Fiona Mortag en Emily Hegarty uit Ierland nadat ze zondag als tweede waren geëindigd in de finale van het vrouwenkwartet op het Europees kampioenschap roeien in Varese, Italië.  Foto: Detlev Seib / Info

Zilveren medailles werden gewonnen door Ivrik Keogh, Emer Lambi, Fiona Mortag en Emily Hegarty uit Ierland nadat ze zondag als tweede waren geëindigd in de finale van het vrouwenkwartet op het Europees kampioenschap roeien in Varese, Italië. Foto: Detlev Seib / Info

Het vrouwenkwartet Hegarty, Lambi, Keio en Mortag deed er alles aan behalve de Nederlandse boot naar de tweede plaats te duwen in de finale met een gecontroleerde stijging tijdens het laatste kwart van het toernooi.

De Ierse boot behaalde de derde plaats op de eerste 500 meter in een nieuw Olympisch evenement. In het derde kwartaal begon Ierland echter zijn stappen te zetten, waardoor Groot-Brittannië als eerste naar de 1.500 meter-markering ging en naar de belangrijkste boot van Nederland kroop.

Ierland had genoeg energie en balans over de laatste paar honderd meter om de Nederlanders naar het einde te duwen, gemakkelijk de tweede plaats en een zilveren medaille te behalen, waarbij de winnende boot hen met een stuk stof vasthield.

Breuken

De eerste en tweede plaats waren twee fracties van de tweede afzonderlijk, en de winnende Nederlander keerde terug naar huis met 6: 27.51 en Ierland achter hen met 6: 27.96.

“De medaille dit jaar betekent veel voor ons, omdat we ons bijna kwalificeren voor de Olympische Spelen”, zei Keough na afloop. “Veel van de crews uit Ierland zijn al gekwalificeerd, en om zo dicht bij de Nederlanders te kunnen finishen is echt een enorme boost voor het vertrouwen.”

De broer van Paul O’Donovan, Gary, had gehoopt op de medaille, maar eindigde als vierde in de finale van de lichtgewicht roeiboot lichtgewicht heren. Skibbereen roeien was te laat voor het grootste deel van de race, en hoewel hij met een late aanval kwam, was hij niet in staat om de Poolse Artur Mikulajczewski van de derde plaats te herstellen. Hongarije won de race met een tijd van 7: 01.52, en Odonovan trok zich met meer dan vier seconden terug met 7: 05.82.

“Ik wou dat ik in de medailles was”, zei O’Donovan. “Het was leuk om te winnen. Ik had elke race gelijk. Het was niet mijn beste race ooit. Maar het was een stap in de goede richting vergeleken met mijn vorige internationale enkelspanrace. Ik ben nu veel dichter bij de grote spelers dan ik was. voordat.”

In de finale van de lichtgewicht enkele roeiboot voor dames eindigde UCC Rowing Club Lydia Heavy als zesde met een tijd van 7: 58,70, terwijl Ronan Byrne’s echtgenoot en Phil Doyle de finale wonnen in het dubbele roeien, met Dyer Lynch als tweede. Finale heren roeien C.

Race resultaten

M1x: Dyer Lynch – Finale C – Tweede plaats
M2x: Phil Doyle en Ronan Byrne – Finale B – 1e plaats
LW1: Lydia Heavy – Finale – 6e plaats
LM1x: Gary O’Donovan – Finale – Vierde plaats
W2: Monica Dukarska en Eileen Crowley – Finale – 6e plaats
W4: Emily Hegarty, Emer Lambie, Avery Kew en Fiona Mertag – Finale – Tweede plaats – Zilveren medaillewinnaars
LW2x: Aoife Casey & Margaret Cremen – Finale – 5e
LM2x: Paul O’Donovan en Vintan McCarthy – Finale – 1e plaats – gouden medaillewinnaars

READ  Waar kunt u de live-uitzending Duitsland-Nederland, tv-kanaal, opstellingen en voorspelling van vriendschappelijke wedstrijden bekijken