Feyenoord schittert de afgelopen 10 jaar dankzij de jonge invaller Banis | direct

Feyenoord boekte zondag in de absolute slotfase van de heenwedstrijd tegen Emin een overwinning. Invaller Nouvel Banis kopte in de vierde minuut van de blessuretijd de 2-3 minuten binnen tegen de lange tienkoppige ploeg van Drenthe.

Halverwege stond het al 2-2 op De Oude Meerdijk na een indrukwekkende 45 minuten. Anco Jansen benutte namens FC Emmen snel de strafschop, maar moest na 36 minuten noodgedwongen het veld verlaten. De aanvoerder maakte een grove fout op Mark Demers en kreeg hem rood.

Voor tien man kwam Feyenoord op gelijke hoogte met een spectaculaire strafschop van Demers, maar Emman kwam opnieuw op voorsprong met een fraai doelpunt van Michael De Liu. Kort voor rust tekende Jens Turnstra de wedstrijd met 2-2 en het leek erop dat het daar eindigde, met de achttienjarige Banis Feyenoord die in blessuretijd een 3-2 overwinning behaalde.

Een van de punten van zorg voor Feyenoord was dat aanvoerder Stephen Burgess na een half uur geblesseerd raakte, al zei trainer Dick Advocaat direct daarna dat de blessure er niet zo erg uitzag. Rotterdam speelt donderdag weer in de European League, waarna het CSKA Moskou wordt, de tegenstander in De Quip.

Stephen Burgess verlaat geblesseerd het veld. (Afbeelding: ANP)

Een geblesseerde Marsman vervangt Bijlow

Na vier wedstrijden zonder winst moest de advocaat tegen Emmen de nodige wijzigingen aanbrengen. Nick Marsman verving de geblesseerde Justin Bello op doel, terwijl Luciano Narsingh als spits mocht proberen. Brian Linson begon met het spelen van de vleugel.

De gedwongen wisseling van de doelman had na vijf minuten gevolgen, want Marceman wist zijn doel te bereiken, miste de bal en liet De Liu hard vallen. Scheidsrechter Björn Kuipers had geen andere keuze dan de door Jansen gebruikte strafschop (1-0) te nemen.

READ  Levende blauwe haai op het strand in Odorp | direct

Het doel was de start van een spannende eerste helft. Turnstra scoorde de gelijkmaker met zijn voet, maar zijn weddenschap werd teruggedraaid door de Duitse doelman Felix Widwald, die de voorkeur kreeg van Denis Tilgenkamp.

De tegenslag van Feyenoord was de mislukking van Burgess, die agressief werd gecounterd door Nick Packer. Even later ziet het er wat beter uit voor Advocaat. De ervaren Jansen maakte een vuile fout op Diemers en kreeg rood.

Godslastering met Anko Jansen na de rode kaart. (Afbeelding: ANP)

Narsing raakt de lat

Miguel Araujo heeft ook zijn team pijn gedaan. De Peruaanse verdediger hield in de 40e minuut vast aan het strafschopgebied en de bal raakte de strafschopstip. Demer deed niets fout vanaf de 11 meter (1-1). Twee minuten later reed Emin opnieuw na een fraai doelpunt van De Liu. De bal kaatste vanaf zo’n 25 meter voor de voeten van de aanvaller terug en speelde prachtig (2-1). Daar bleef het niet bij, want Tornstra scoorde in blessuretijd 2-2 op het scorebord.

Met 11 tegen 10 had Feyenoord Emine na rust kunnen inhalen, maar de uitploeg miste de ene kans na de andere. Narsingh raakte de lat en ook Linsen en Nieuwkomer konden hun dominantie op doel niet uiten.

Het verliezen van nieuwe punten bedreigde Feyenoord en Advocaat totdat hij ervoor koos om verdediger Eric Buttigin als een soort hitting binnen te laten komen. De jeugd moest in de slotrit echter 15 keer de landskampioen redden.

De twintigjarige Lutsharel Geertruida gaf zich over en vond Bannis. De twee jaar jongere spits kopte de bal langs Vidwald en zorgde met zijn eerste treffer in de Nederlandse competitie ervoor dat Feyenoord met 2-3 ontsnapte bij Emmen.