Brazilië versloeg Duitsland om de voorbereidingen voor het WK voort te zetten

Doelpunten van Tamiris en Ari in de eerste helft leidden Brazilië dinsdag naar een 2-1 overwinning op Duitsland in Neurenberg, waarmee de voorbereidingen van het Zuid-Amerikaanse nationale team op het WK vrouwenvoetbal werden voortgezet.

Tamiris profiteerde van enkele slechte verdedigingsverbindingen van Duitsland om al na 11 minuten te scoren, en Ari voegde halverwege de eerste helft nog een punt toe om Brazilië in een dominante positie te plaatsen.

Brazilië toonde vloeiendheid en sterke combinaties tegen de onsamenhangende gastheren, waarbij de overwinning van de bezoeker de afscheidswedstrijd van de Duitse middenvelder Dzsenifer Maruzan ontsierde.

Meer dan 30.000 mensen stroomden naar het Max Morlock Stadion in Neurenberg, het grootste thuispubliek voor de Duitse vrouweninternational in meer dan tien jaar.

In Duitsland maakt het vrouwenvoetbal een ongekende populariteitsstijging door.

Het verlies van de finale van het EK met 2-1 afgelopen juli van Engeland trok 17,9 miljoen televisiekijkers, meer dan welke WK-wedstrijd voor mannen dan ook in Qatar.

Duitsland deed vrijdag mee aan de wedstrijd na een sterke 1-0 overwinning weg van huis in Nederland, maar werd getroffen door de terugtrekking van zijn sterdoelman, Merle Froms, die zich terugtrok vanwege een rugblessure.

De afwezigheid van Froms was al vroeg duidelijk, want de Braziliaan Tamers maakte een fout van invalster Anne-Kathine Berger om de bezoekers op voorsprong te brengen.

Brazilië verdubbelde de voorsprong na 15 minuten, nadat Berger de pass van Ari verkeerd had ingeschat en de bal in eigen net had laten vliegen.

Een gefrustreerd Duitsland kreeg in het begin weinig kansen, terwijl de vloeiendheid en vasthoudendheid van Brazilië toenam onder de Zweedse coach Pia Sundhage.

READ  Drie hockeyers van Lehigh noemen Nederland thuis

In haar 112e en laatste optreden in het nationale team kondigde Maruzan, die de Europese kampioenschappen van 2013 en de Olympische Spelen van 2016 won, haar pensionering aan voor de wedstrijd.

Ze kwam van de bank voor een staande ovatie in de 64e minuut, maar slaagde er niet in een onsamenhangende Duitse aanval op gang te brengen.

De Duitse middenvelder Julie Brand scoorde in blessuretijd een doelpunt op de counter, maar het zou niet genoeg zijn, want Brazilië hield vast aan een dominante overwinning.

De wedstrijd was een showcase voor de voortdurende vooruitgang van Brazilië onder Sundhage, die vier jaar eerder arriveerde nadat hij twee Olympische gouden medailles had gewonnen als coach van de VS.

Ondanks hun dominantie in het mannenvoetbal heeft Brazilië nog nooit het WK voor vrouwen gewonnen, maar door de overwinning in de Copa América-finale van 2022 tegen Colombia behoren ze tot de favorieten voor het WK.

Van de kanshebbers voorafgaand aan het toernooi heeft tweevoudig winnaar Duitsland nog maar twee vriendschappelijke wedstrijden te gaan voordat de competitie in juli van start gaat in Australië en Nieuw-Zeeland.