Ajax: De worstelende Nederlandse reus lijdt een recordverlies tegen rivaal Feyenoord in de Nederlandse competitie

Ajax, de 36-voudig landskampioen, kende zowel op als buiten het veld een moeizaam seizoen [Getty Images]

Het turbulente seizoen van Ajax bereikte een nieuw dieptepunt toen het in de Eredivisie een recordverlies van 6-0 leed tegen rivaal Feyenoord.

Titelverdediger Feyenoord scoorde 30 schoten tegen die van Ajax, terwijl ze in beide helften drie doelpunten scoorden, waarmee ze een beroemde overwinning in de Nederlandse 'Klassieke' bezegelden.

Het is de eerste keer dat Ajax een officiële wedstrijd met zes doelpunten verschil verliest.

Door de nederlaag bleven ze op de zesde plaats staan, 15 punten verwijderd van de top drie, en hun hoop op de Champions League is feitelijk voorbij met nog vijf wedstrijden te gaan.

Feyenoord-vleugelspelers Igor Paixao en Yankuba Mente scoorden twee doelpunten, eerst toen Mente in de 34e minuut snel gevolg gaf aan het doelpunt van zijn Braziliaanse collega.

Centrale verdediger David Hanko zette de gastheren – tweede in het klassement maar negen punten achter koploper PSV Eindhoven – vervolgens voor rust de volledige controle in handen.

Drie doelpunten in tien minuten in de tweede helft van de Gambiaanse spits Menteh, Quentin Timber en Paixao zorgden ervoor dat viervoudig Europees kampioen Ajax – dat zonder de Engelse middenvelder Jordan Henderson zat – na 66 minuten naar verdere vernedering staarde.

De ploeg van Arne Slott moest genoegen nemen met dat totaal, want het zevende doelpunt van Feyenoord werd afgekeurd wegens buitenspel.

Maar het succes met zes doelpunten was een recordwinstmarge voor Feyenoord op hun grootste rivalen, waarmee de 9-4-overwinning in 1964 werd overtroffen.

READ  Opschudding nadat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Ferdinand Umanila urenlang in de rij stond op de luchthaven

Ajax beleefde de slechtste start ooit in een Eredivisie-seizoen en zakte even naar de onderkant van de ranglijst.

De frustratie van de fans nam ook toe naarmate de problemen met het publiek verergerden 4-0 thuisnederlaag september Naar Feyenoord.

Dinsdag maakte de club de schorsing bekend van voorzitter Alex Cross Op verdenking van handel met voorkennis.