Van der Paul voltooit een Nederlandse dubbel op Strade Bianche

Matteo van der Paul won de klassieke herenwielerwedstrijd op Strade Bianche voor een dag op zaterdag met een enkelspan finish op het Piazza del Campo in Siena om een ​​Nederlandse dubbel te voltooien nadat Chantal van den Broek-Blaak de dameswedstrijd had gewonnen.

Alpecin-Fenix ​​rukte op op de Via Santa Caterina-klimroute 740 meter en kwam vijf seconden voor op de Franse wereldkampioen op de weg Julian Alaphilippe met de Colombiaan Igan Bernal op de derde plaats met 20 seconden.

“Dit is een iconische race en ik wilde hem echt winnen”, zei Van der Boyle, die de eerste Nederlander werd die won na een reis van 4 uur en 40 minuten en 29 seconden over 184 kilometer op de beroemde White Dirt Tours rond Siena.

Eerder won Van den Brock-Black de dameskoers en eindigde drie wielrenners uit Nederland in de top vier.

“Strade Bianche is een van de moeilijkste races om te winnen omdat er zoveel goede rijders zijn, waaronder sterke klimmers als (Tadej) Pogacar en Bernal,” vervolgde Van der Boll.

“Het gebeurt niet vaak dat je veel kampioenen, waaronder GC Knights, tegenkomt die vechten om een ​​eendaagse race te winnen.”

In de laatste gravelbandieten zet Van der Boyle het gas open met een brute aanval bergop, waarbij alleen Alaphilippe en Bernal bijblijven.

De race wordt gehouden tussen het trio, waarbij Van der Boyle opnieuw aanvalt met vier kilometer, voordat hij uiteindelijk verliest van Alaphilippe en Bernal in de smalle, kronkelende straatjes van Siena.

De 26-jarige behaalde zijn tweede succes van het seizoen na de eerste etappe van de UAE Tour na zijn overwinningen in de veldrit tijdens het winterseizoen met 10 overwinningen waaronder de wereldtitel.

READ  Nederland komt thuis van de Olympische Spelen en breekt het record van 36 medailles

Van der Boyle zei: “Ik voelde me erg goed, ik lanceerde een aanval op het laatste deel van het grind en kwam met Bernal en Alavellebi vooraan.”

“We hebben een zeer krachtige reis gehad met ons drieën. Ik had het gevoel dat ik iets in de benen had om te scoren op de laatste klim, en het is geweldig om het op die manier af te sluiten.”

Van der Paul blijft in Italië om volgende week deel te nemen aan de Terino-Adriatico race, voor Milaan-San Remo later deze maand.

– Van Airt, Bojacar verliezen –

Er was een teleurstelling voor de Belgische racefavoriet, Wout Van Aert, want de winnaar van vorig jaar eindigde als vierde in 51 seconden, de eerste keer dat hij in vier wedstrijden niet naar het podium was geklommen.

De Sloveense Bujacar, kampioen in de Tour de France, eindigde als zevende.

Bernal, de kampioen van de Tour de France 2019, was verheugd dat hij op het podium eindigde.

“Het is een beetje verrassend voor mij om de top drie te pakken, want ik ben geen specialist in races overdag”, zei de Colombiaan.

“Het einde was gewoon een kwestie van benen hebben.”

Van den Brock-Black won de 136 km-race voor dames en de als vierde geplaatste vrouw, Animek Van Floten, werd de derde titel op rij onthouden.

De 31-jarige voormalig wereldkampioen wegracen eindigde zeven seconden voor de Italiaanse kampioen van 2017 Elisa Longo Borghini.

“Het is onverwacht. Zulke overwinningen zijn de beste in de wielersport”, zei ze.

READ  Christian Eriksen: Brentford biedt de middenvelder een langdurig contract aan en wacht op zijn reactie | voetbal nieuws

“Het einde was erg snel. Ik zat vooraan in een kleine groep met een paar van mijn andere collega’s. Het was mijn taak om aan te vallen.”

“Mijn team zei dat ik in Elisa’s wielen moest gaan zitten. Terwijl Elisa veel energie verbruikte, slaagde ik erin bij haar te blijven en uiteindelijk liet ik haar op de laatste klim vallen.”

Oranje-teamgenoot Anna van der Bregen leidde negen seconden en bleef de winnaar achter op de derde plaats.