Paul verankert Nederland aan glorie in 4x400m-race in Glasgow | Nieuws | Glasgow 24

Een paar vluchtige momenten, toen de twee koplopers in de 4 x 400 meter damesrace de finish naderden, leek een herhaling van de gemengde estafettefinale van de Wereldkampioenschappen atletiek van vorig jaar mogelijk.

Alexis Holmes was rond de bocht dichtgegaan en bevond zich op zeer korte afstand van Femke Bol. In de competitie in Boedapest pakte de Amerikaanse vrouw de gouden medaille toen haar wanhopige Nederlandse concurrent op korte afstand van de finish op de baan crashte.

Maar deze keer speelde Paul op safe.

De wereldkampioene op de 400 meter horden had haar eigen wereldrecord binnenshuis gebroken op weg naar het winnen van de finale van de 400 meter vlakke race de dag ervoor op de Wereldkampioenschappen. IAAF Wereldkampioenschappen indoor Glasgow 24en – met het Gouden Team in gedachten – was ze vastbesloten de controle te behouden.

Pas in de laatste tien meter schakelde Paul in de hoogste versnelling, waardoor er 0,27 tussen haar en Holmes kwam.

De Nederlandse atlete pakte goud op de wereldkampioenschappen indoor met een tijd van 3:25,07 seconden, een wereldleider, gelijk aan het goud op de 4x400m voor dames, dat ze won met een prachtig ankerbeen van Boll na een ellendige week op de gemengde estafette in Boedapest.

Zij leidden zondag van start tot finish (3).

Lieke Klaver, zilveren medaillewinnares achter Paul's 49,17 seconden in de individuele finale van de 400 meter, bouwde in de heenwedstrijd een voorsprong van zeven meter op, en Kathleen Pieters en Lisanne de Wit zorgden ervoor dat Nederland op de eerste plaats bleef.

READ  Nederland verovert podium op slotdag World Sailing Series

Claver's split van 50,26 was de snelste. Paul kan het zich veroorloven om in de laatste etappe iets langzamer te zijn dan Holmes.

“Ik voel me erg moe, maar toernooien zijn zo”, gaf de Nederlandse dubbelvoudige gouden medaillewinnaar van de Wereldkampioenschappen indoor toe.

“Deze meiden geven me zoveel energie om te rennen, vooral als ze me überhaupt het stokje gaven. Het is een geweldig team. Je kunt ze niet teleurstellen.”

Holmes en haar Amerikaanse teamgenoten – Quanera Hayes, Talitha Diggs en Billie Lear – pakten de zilveren medaille met een tijd van 3:25,34 minuten.

Het Britse kwartet, met in de eerste twee wedstrijden de tweeling Levi en Lena Nielsen, gesteund door Amma Bibi en Jessie Knight, won de bronzen medaille met een tijd van 3:26.36, een nationaal record.

Toen kwam België – Naomi van den Broek, Helena Bonet, Camille Laus en Cynthia Bolingo – met een tijd van 3:28.05, het tweede nationale record van de dag.

Ierland was het enige andere land dat op de vijfde plaats eindigde met een tijd van 3:28.05. Jamaica, dat twee jaar geleden Nederland versloeg in Belgrado, was op jacht naar medailles totdat Sharokee Young in de terugwedstrijd de controle over het stokje verloor.

Er was een Iers record van 3:28.45 in de ochtendhalve finale, dankzij Phil Healy, Sophie Baker, Roisin Harrison en Charlene Maudsley.

Portugal liep weg met een nationaal record van 3:31.93 en het kwartet bestaat uit Fatoumata Pinta Diallo, Karina Vanessa, Katia Azevedo en Vera Barbosa.