Oostenrijk versloeg Nederland met 3-2 om zich te kwalificeren voor de knock-outfase van Euro 2024 en voerde de groep aan, vóór Frankrijk.

Berlijn (AFP) – Marcel Sabitzer scoorde een laat doelpunt voor Oostenrijk om dinsdag met een 3-2 overwinning op Nederland door te gaan naar de knock-outfase van het EK.

Oostenrijk bovenaan Groep 4 dankzij… Frankrijk kwam op gelijke hoogte met Polen met 1-1 In de andere wedstrijd. De voortgang van zowel Frankrijk als Nederland is dankzij resultaten in de overige wedstrijden al verzekerd.

“Groepswinnaar, groepswinnaar!” Oostenrijkse fans juichten in de warme avondzon toen ze het Olympiastadion in Berlijn verlieten. Hun Nederlandse tegenhangers, waarvan duizenden in fel oranje gekleed, zullen moeten wachten tot de andere groepen klaar zijn om te weten welk team hen in de volgende ronde te wachten staat.

Oostenrijk speelt dinsdag in Leipzig tegen het als tweede geplaatste team in groep F (Turkije, Georgië of Tsjechië).

“Als je Nederland verslaat en eerste wordt in de groep, zul je niet zo slecht zijn”, zei Sabitzer, die in Duitsland speelt voor Borussia Dortmund. “Onze topprioriteit was om vooruitgang te boeken en daar zijn we in geslaagd. Nu moeten we het een beetje naar beneden halen, het hoofd leegmaken, en dan zullen we opnieuw aanvallen.

De Oostenrijkse ploeg had een punt nodig om kwalificatie te garanderen en begon briljant aan de wedstrijd, waarbij de Nederlandse spits Donyiel Malen in de zesde minuut een eigen doelpunt maakte.

Invaller Xavi Simons in de eerste helft passeerde de bal naar Cody Jabko om twee minuten in de tweede helft gelijk te maken, maar Romano Schmid herstelde de voorsprong van Oostenrijk met een kopbal in de 59e minuut.

READ  Meghan Markle en Prins Harry vinden een Senior Vice President of Written Television voor hun Netflix-deal

Memphis Depay maakte in de 75e minuut met een prachtig doelpunt gelijk, al moest hij zich onderwerpen aan een VAR-controle toen scheidsrechter Ivan Krozliak voelde dat hij de bal met zijn hand aanraakte. Uit de controle bleek dat Depay dit niet had gedaan.

Maar Sabitzer herstelde twee minuten later de voorsprong van Oostenrijk met een krachtig schot vanuit een moeilijke hoek.

Ondanks een hectische finish met kansen aan beide kanten bleek hij de winnaar.

Oostenrijk maakte een einde aan een verliesreeks van zeven wedstrijden tegen Nederland, waaronder een nederlaag in de groepsfase in de laatste editie van het toernooi.

Het is precies 36 jaar geleden dat Nederland Euro 88 won in München.

Bondscoach Ronald Koeman, die in 1988 deel uitmaakte van het kampioensteam, voerde dinsdag drie wijzigingen door in het team dat gelijk speelde tegen Frankrijk. Hij bekritiseerde Simmons omdat hij in dat duel niet genoeg druk uitoefende en liet de jongeling vervolgens vallen ten gunste van Joey Firman op het middenveld. Lucharel Gertruida startte met Denzel Dumfries als rechtsback, en Malen startte in de plaats van Jeremy Frimpong, die als vleugelverdediger speelt voor Bayer Leverkusen.

Maar de ploeg van Koeman kende een trage start, in tegenstelling tot de drukke Oostenrijkers, die scoorden toen Malen een voorzet van Alexandre Brass binnen de linkerpaal binnenwerkte.

Tijani Reynders en Malin misten twee goede kansen op de gelijkmaker. Koeman berispte zijn spelers en vroeg zijn wisselspelers zich op te warmen. Simmons werd op de 35e gestuurd om Ferman te vervangen.

De inzending van Simons gaf de Nederlanders meer urgentie. Depay zag nog voor rust een kopbal van de doellijn verdwijnen en Simons passte de bal door naar Jabko nadat Florian Grealic balverlies op het middenveld had.

READ  Netflix USA Show in Nederland in 4 stappen

De ploeg van Koeman bleef druk uitoefenen en leek te gaan scoren totdat Grealic voor Schmid overstak en de voorsprong van Oostenrijk herstelde met zijn eerste internationale doelpunt. Uiteindelijk waren de Oostenrijkers klinischer.

“We zijn niet van het veld gestuurd. We gaan nog steeds door naar de volgende fase”, zei Koeman. “We moeten als team met een reactie komen voor de volgende wedstrijd, want dat is wat er op het spel staat, en het zou kunnen zijn. de genadeslag voor ons. Natuurlijk willen wij dat niet. Maar we moeten beter spelen dan vandaag.”