Nederland verslaat Roemenië met 3-0 en bereikt voor het eerst in 16 jaar de kwartfinales van het EK

MÜNCHEN (AP) — Nederland bereikt wellicht op het juiste moment zijn hoogtepunt.

Nederland bereikte dinsdag voor het eerst in zestien jaar de kwartfinales van het EK met een 3-0 overwinning op Roemenië, na hun beste prestatie tot nu toe op het EK van 2024.

Cody Jacobo doorbrak de impasse in de twintigste minuut en invaller Donyiel Malen scoorde twee late doelpunten en stuurde Nederland voor het eerst sinds 2008 naar de kwartfinales.

Coach Ronald Koeman zei: “Ik denk dat de hele prestatie van vandaag fantastisch was, en dit is wat we nodig hebben om een ​​kans te maken om dit niveau voort te zetten in dit toernooi. Dit is het niveau. Als we op dit niveau achteruitgaan, zullen we het niveau niet bereiken.” laatste.”

Het Nederlandse team liet een aantal vroege kansen onbenut om meer voorsprong toe te voegen, en aanvoerder Virgil van Dijk schoot een bal die van het doelframe stuiterde. De prestatie was echter veel beter vergeleken met hun teleurstellende groepsfaseprestatie, die eindigde in een 1-0 nederlaag van Nederland. 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk.

De ploeg van Koeman zou zaterdag een snelle herkansing in Berlijn kunnen krijgen als Oostenrijk later op dinsdag Turkije verslaat in de laatste ronde van de zestien wedstrijden.

“Soms is het moeilijk uit te leggen waarom we zo slecht spelen”, zei Koeman. “Ook vandaag was het een moeilijke start. Ze waren erg agressief. Maar we hebben uiteindelijk de juiste balpositie voor ons gevonden.”

“We speelden goed voetbal… Misschien was een van de cruciale punten dat het zo lang duurde om het tweede doelpunt te scoren… Het is moeilijk uit te leggen waarom je soms slecht speelt en dan ben je de volgende keer vanaf het begin echt scherp. .”

READ  Koninklijke redacteur vraagt ​​Meghan Markle's motief om met prins Harry naar de Invictus Games te reizen

Niettemin was deze wedstrijd onvergetelijk voor Roemenië en zijn rauwe, in het geel geklede fans, die het toernooi verlichtten. Dit was pas de tweede keer dat Roemenië zich kwalificeerde voor de knock-outfase van een Europees toernooi, en deed dat als groepswinnaar.

De stuiterende gele muur aan de ene kant van het veld bezorgde zijn team zo’n prachtig afscheid – waarbij de spelers lang na het laatste fluitsignaal zongen en applaudisseerden – dat het leek alsof Roemenië de wedstrijd had gewonnen.

De Roemeense coach Eduard Iordanescu zei: “Vandaag hebben we een geweldig verhaal afgerond dat we twee jaar geleden zijn begonnen. We hebben dit verhaal hier in Duitsland voortgezet met de fans van het nationale team. Het team heeft een grote inspanning geleverd, maar er is ook enige droefheid.”

“We wilden meer, maar we hebben alles gegeven wat we hadden. Ik wil mijn spelers, de fans en de Roemenen overal ter wereld bedanken die ons hebben gesteund.”

Roemenië domineerde het balbezit tot het doelpunt van Jacopo, maar stelde de Nederlandse doelman Bart Verbruggen niet op de proef. In plaats daarvan kwam de openingstreffer toen Xavi Simons naar voren snelde voordat hij de bal doorgaf naar Jaqpo aan de linkerkant. De spits van Liverpool sneed Andre Raccio binnen en schoot de bal in de nabije benedenhoek.

Dit was Jacobo’s derde doelpunt in het toernooi en deelde de topscorerslijst met de Duitser Jamal Musiala, Giorgis Mikautadze uit Georgië en Ivan Schranz uit Slowakije.

Iordanescu zei: “We hebben vandaag geprobeerd Nederland te verrassen, en ik denk dat dat tot de twintigste minuut is gelukt.”

READ  Hilaria Baldwin claims to have loved Zara before she was in this country

Het doelpunt leek het Nederlandse team vertrouwen te geven en er waren diverse mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Een groot aantal Oranje-fans van het Nederlands Elftal dacht zes minuten later opnieuw te scoren toen de scheidsrechter Stefan de Vrij een hoekschop toestond, maar hij schoot de bal direct naast de rechterpaal en belandde in het zijnet.

Het duo Florian Nita slaagde erin het net van de tegenstander verkeerd te scoren en zo de voorsprong van Roemenië tot de zevende minuut van de wedstrijd vast te houden.

Ook Van Dijk zag in de tweede helft een kopbal op de rechterpaal terechtkomen en een doelpunt van Jacopo werd afgekeurd wegens buitenspel, maar hij ontpopte zich tot doelpuntenmaker toen hij, onder druk van Radu Dragosin, de bal in het spel kon houden. , en gaf hem vanaf de doellijn door aan Malin, die hem erin plaatste. Doelpunt.

De Nederlanders beëindigden hun dominante optreden in de blessuretijd toen Simons de bal naar Malen passeerde en hij er vanaf het midden van het veld mee racete voordat hij langs Neita schoot.

Malen moest niet alleen de Roemeense verdediging ontwijken, die achteruit stormde in een verwoede poging hem af te sluiten, maar hij moest ook zijn eigen laars afsnijden op het veld – vermoedelijk naar hem toe gegooid door een Roemeense fan achter het doel.

Nita had tegen de andere schoen van hetzelfde paar getrapt toen Malin zijn doelwit naderde.