Jaren ’50 afbraak in Nederland krijgt een tweede kans – en een mooie steenslag

Huizen waar we van houden: elke dag laten we geweldige ruimte zien die wordt aangeboden door onze gemeenschap van architecten, ontwerpers, bouwers en huiseigenaren. Heb je er een om te delen? Plaats het hier.

Project details:

plaats: Bergen, Nederland

architecten: Ruimte ontmoetingen En de Vincent Architectuurstudio

Algemene aannemer: Cor Cooper Povdrig

Interieur Ingenieur: Dorien Ridder ontwerp

Bouwkundig ingenieur: IMd Raadgevende Ingenieurs

landschapsontwerp: Delva Landschapsarchitectuur en Stedenbouw

Fotograaf: Lorenzo Zandri / @Lorenzo Zandri

Van de architecten: In het schilderachtige dorpje Bergen is een bescheiden witgekalkte villa uit de jaren 50 technisch en structureel ondeugdelijk gebleken om te voldoen aan de wensen en eisen van het moderne leven. Nadat een jong gezin enkele weken in de woning had gewoond, bleek het huis echter zo karaktervol dat men besloot het te renoveren en uit te breiden in plaats van het huis te slopen. In plaats daarvan werd het ontwerp van BD House een gelaagde transformatie die cultureel erfgoed, duurzame transformatie en de rijke natuurlijke kwaliteiten van het gebied combineert. Door de transformatie en uitbreiding is BD House niet alleen uitgebreid, maar ook toekomstbestendig geworden, wat bijdraagt ​​aan de grotere transformatie van het platteland naarmate de bestaande woningvoorraad duurzamer wordt en zich aanpast aan de veranderende wensen en eisen van het hedendaagse leven.

“Het huis is genesteld tussen kustduinen, een dennenbos en een schilderachtig, glooiend landschap. De uitbreiding omvat het bestaande huis en opent het naar de tuin, waardoor het gevoel van leven in het bos nieuw leven wordt ingeblazen. De combinatie van het bestaande volume en dat van de uitbreiding ontstaat een spel tussen symmetrie en asymmetrie met rechte lijn en kromming – een spanning Het zat al in de architectuur van het oorspronkelijke huis. De eerste verdieping heeft twee badkamers, een speelkamer, slaapkamers en een logeerkamer die helemaal is gemaakt voor kinderen in een eigen wereld. De suites met de woonkamer en master bedroom zijn op de begane grond ingedeeld en lopen uit in de tuin. In de gebogen veranda die aansluit op deze vleugels is een boom geplant die het dak van de veranda die de overgang tussen binnen en buiten vorm geeft.

READ  Racing team Holland trekt zich terug uit Petit Loman

“De zijkanten van de verandavloer en het vrijdragende dak worden afgekapt door een virtuele bol waarvan het middelpunt in het midden van de tuin ligt, waardoor de villa zowel letterlijk als conceptueel in het landschap wordt geïntegreerd. De transparante gevel is gemaakt van duurzaam geconserveerd frackehout en de grote schuifdeuren en glasramen zetten de ruimtelijke opname van het interieur voort in het tuinontwerp en verankeren het bakstenen gebouw in het golvende landschap van zeedennen.

“De bestaande villa en uitbreiding zijn van baksteen, maar ze verschillen in grootte, kleur en materiaalbehandeling, waardoor de lagen van de tijd in het project zichtbaar worden. De gerenoveerde witte villa is behandeld met witte en antracietkleurige metallic verf. De uitbreiding, met verwijzing naar de architectuur van Sigurd Lewerentz, is uitgevoerd in donkerbruin metselwerk, gerecycleerd, wat het samen met de brede voegen een robuust uiterlijk geeft dat het na verloop van tijd zal verrijken met sporen van de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *