Jacobs “geschokt” pakt de EUR op 60 meter, Mayer op de eerste plaats

De Italiaan Lamont Marcel Jacobs bestormde zaterdag op het EK indoor in Toruen de gouden medaille op de 60 meter bij de mannen, terwijl Kevin Meyer wereldrecordhouder was op de tienkamp op de zevenkamp.

Jacobs, geboren in de VS en opgegroeid in Italië door zijn Italiaanse moeder, scoorde 6,47 seconden.

De 26-jarige, die de halve finales van de 100 meter race bereikte op de Futsal Wereldkampioenschappen 2019 in Doha, zette de brander aan en liet de overgebleven acht spelers achter zijn schaduw aanjagen.

De Duitser Kevin Kranz versloeg in 6,60 seconden de Tsjech Jan Volko met een honderdste van een seconde voor zilver.

“Het is geweldig, een droom die uitkomt!” Zei Jacobs. “Op training was ik erg snel, maar ik had niet verwacht dat ik 6.47 zou lopen. Het is een nieuw nationaal record en ik ben in shock.”

“Ik ga nu hard werken voor het zomerseizoen, maar het werk dat ik deed in de 60 is ook goed voor de 100 en de estafette.”

De Spanjaard Oscar Houselos pakte in 46,22 seconden de gouden medaille op de 400 meter bij de mannen en versloeg Glasgow twee jaar geleden.

De winnaar die avond was de zelfbenoemde koning Pavel Maslik in de indoorwedstrijd van 400 meter, die driemaal de wereldtitel en de Europese 400 meter indoor-titel won.

De 30-jarige Tsjech wist zich echter niet te kwalificeren voor de finale en Housellos toonde geluk en versloeg de Nederlandse loper Tony Van Depen met driehonderd op de doellijn en won zo zijn eerste continentale titel.

READ  Sains profiteert vanaf start van strafschoppen in België

Er was een gouden medaille voor Nederland op de 400 meter bij de vrouwen, maar Fimk Ball kwam thuis in 50,63 seconden en landde een aardverschuiving voor Justina Sweety Erstik in 51,41 seconden en de Brit Judy Williams (51,73).

Gewoonlijk is de 21-jarige Paul een hindernis van 400 meter, maar toonde al haar bekwaamheid door twee ronden van een 200 meter lange baan rond te rennen in een duidelijk schot over de bogen voorafgaand aan de Olympische Spelen in Tokio deze zomer.

“Ik wilde sneller openen dan in vorige races omdat ik wist dat er een aantal snelle openers waren en ik wilde niet te ver blijven”, zei Paul.

“Ze waren nog 200 voor mij, maar uiteindelijk is het me gelukt. Ik kreeg goud en het beste karakter.”

Verspringendrama

Er was drama in het verspringen voor vrouwen toen de Oekraïense Marina Bikh Romanchuk alles uit de kast trok bij haar zesde en laatste poging.

Duitsland stond met 6,88 meter bovenaan de wereldkampioen en Europees kampioen outdoor, Malaika Mihambo.

Maar Bikh Romanshuk, die de zilveren medailles won achter Mihambou in zowel Berlijn in 2018 als Doha een jaar later, had andere ideeën en zeilde nog eens 4 cm naar 6,92 voor een spannende overwinning.

De Zwitserse Angelika Moser won de wedstrijd voor het polsstokhoogspringen voor dames met een tijd van 4,75 meter, 5 cm voor de Sloveense Tina Sautig, terwijl de Belgische Elise Vanderlst de wedstrijd voor vrouwen op de 1500 meter won met een tijd van 4: 18.44.

READ  Ari Luyendyk en Rinus Vikai delen Nederlandse trots op Indy 500

Op de eerste dag van de zevenkamp namen Mayer, de Europese indoorkampioen in Belgrado in 2017, en de indoorwereldkampioen een jaar later in Birmingham, het heft in handen.

De Fransman scoorde 6,86 seconden in de eerste 60 meter, voordat hij de beste 7,47 meter scoorde in het verspringen en 16,32 meter in het schot, waardoor hij 49 punten voorsprong had op de Zwitser Simon Hammer in het hoogspringen.

De Zwitser zag zijn voorsprong verdampen, want hij wist slechts 1,95 miljoen te scoren ten opzichte van Mayer’s 2,04, ruim onder zijn persoonlijk record van 2,10 meter.

In beide gevallen schoof de Fransman op met 3.571 punten, 33 punten achter 3.538 punten.

“Ik voel me goed”, zei Mayer over het hoogspringen, “ik besloot gewoon niet verder te gaan om er zeker van te zijn dat ik geen complicaties had en om wat energie te besparen.”

“Ik voel me zelfverzekerd en kijk naar de toekomst van morgen. Het is zo goed dat hij achter tegenstanders aan jaagt!”

Zondag getuigde van de heptathers die strijden op de 60m horden, polsstokhoogspringen en 1000m.

Het Noorse baanwonder Jakob Ingbrigtsen zal ook aanwezig zijn, hij verdedigt zijn 3.000m-titel op zoek naar een dubbel nadat hij in hoger beroep is teruggebracht als winnaar van de 1.500m op vrijdag.