IIHF – Oekraïne omhoog, Nederland omlaag

Spanje 1 – Nederland 0

De laatste dag begon met een spel dat even eenvoudig als belangrijk was. De winnaar blijft voor 2025 in Divisie IB; De verliezer degradeert naar II-A.

Met dat in gedachten vochten de Nederlanders hard, maar kwamen op een achterstand van één doelpunt te staan. In feite is dit het hele toernooi hun probleem geweest. Ze werden uitgeschakeld in drie van de vijf wedstrijden die ze speelden en scoorden slechts vier doelpunten, waarbij ze 0-5 wonnen.

De Spanjaarden eindigden met de winst en het extra tijdverlies, wat genoeg was voor vier punten en een vijfde plaats in het klassement. Vandaag was het verschil Adrian Torralba, wiens vroege doelpunt in de derde minuut het enige doelpunt van de wedstrijd was. Doelman Raul Barbeau stopte vijftien schoten voor het kippenei, terwijl Martin Oostervik aan de overkant het dubbele aantal tegenkwam.

Oranje kreeg in de eerste helft een grote kans om de impasse te doorbreken. Ze hadden slechts drie grote schoten in de eerste twintig minuten, allemaal uit simpele strafschoppen van Quem Morait, verspreid over de hele periode, maar ze kwamen leeg. In de tweede was het bijna precies het tegenovergestelde, want de Spanjaarden hadden drie machtsspelen (en de Nederlanders een vierde).

Eindelijk, vroeg in de derde periode, pakte Torralba opnieuw een voorsprong van vijf tegen vier toen Bruno Baldris een afstandsschot naar voren zette en scoorde op 1:45. Dat was alles wat de Spanjaarden nodig hadden om voor 2025 een plek in de IB te reserveren, terwijl Nederland gaat proberen terug te keren naar de IB.

READ  Pokemon wordt 25: een terugblik van rood naar glanzend parelmoer

Estland 3 – China 1
De wedstrijd op het middenveld van vandaag was voor trots en het opdoen van waardevolle kampioenschapservaring. Het resultaat had slechts een geringe invloed op de ranglijst: Estland eindigde als derde en China als vierde. De Esten sloten het toernooi af met drie overwinningen en twee nederlagen, terwijl China op 2-3 stond.

Hoewel de score dichtbij was, was het balbezit dat niet, want Estland domineerde de eerste twee helften en onderdrukte vervolgens de indrukwekkende voorsprong van China in de derde. Robert Robba opende halverwege de eerste helft de score met een score van vijf tegen drie, waarmee hij het beste vierde doelpunt van het toernooi voor zijn team scoorde. Dat doelpunt bleef staan ​​tot halverwege de derde periode, toen Daniel Forsa de voorsprong verdubbelde met een nieuwe powerplay-marker.

Minder dan twee minuten later halveerde China de achterstand echter en produceerde hun beste spelreeks, maar met doelman Shifeng Chen op de bank konden ze niet gelijk maken en Roba voegde er nog een toe in een leeg net.

Oekraïne 4 – Litouwen 1
Beide teams waren zich bewust van het belang van deze wedstrijd. Winnen betekent een promotie naar IA, hardere concurrentie en meer prestige. Het bleek dat Oekraïne iets meer wilde dan het gastland, door in elke helft doelpunten te maken en bovenaan het klassement te eindigen. Dit is IA’s eerste reis naar Oekraïne sinds 2017.

Litouwen kwam er levendig uit en kreeg de enige drie strafschoppen in de eerste wedstrijd, waarvan er één een doelpunt kostte. Nadat hij de puck rondbewoog, pakte Daniel Tracht de puck op het linker face-offpunt. Hij schoot Mantas Armalis om 9.19 uur in de arm.

READ  Cricket South Africa tekent Jay-Z's Roc Nation Entertainment om fans opnieuw te betrekken

Halverwege de tweede helft scoorde Tracht opnieuw, dit keer dankzij een schitterende pass naar voren van Ivan Cisak, voor zijn vijfde doelpunt van het toernooi. In de derde bracht Andrei Deniskin de stand al vroeg op 3-0 dankzij zijn powerplay. Hij blies het ijs op, achtervolgd door drie Litouwers, en trok een strafschop. Zijn snelle schot versloeg Armalis om 13:54 uur, waardoor de wedstrijd buiten bereik kwam.

Litouwen brak het schot van Bogdan Dyachenko echter in de slotminuten met een krachtig doelpunt om de fans enige hoop te geven, maar Oleksandr Beresenko scoorde slechts 40 seconden later de winnaar met een leeg net.

Opmerkingen: Beresenko leidde het toernooi met 11 punten. Hij en Roba waren de topscorers met vijf doelpunten, terwijl Christian Kombi alle spelers aanvoerde met zes assists.