Euro’s voor dames: de beste games ooit

Het EK Dames ging officieel van start in 1984, na het eerste onofficiële toernooi in 1979. Het eerste toernooi bestond uit slechts vier teams: Zweden, Engeland, Denemarken en Italië.

De toernooien hebben in de loop van hun 23-jarige geschiedenis enkele van ’s werelds beste teams en spelers ontvangen, en hebben onderweg een selectie van klassieke ontmoetingen opgeleverd.

Laten we eens kijken naar de selectie van de groep.

Kelly Smith

Engeland won in 2009 met 3-2 van Rusland / Ian Walton / Getty Images

Engeland en Rusland speelden een van de toernooiwedstrijden op Euro 2009 en scoorden vijf doelpunten in de eerste 45 minuten.

Rusland kwam twee keer op voorsprong, maar viel terug met twee goals van Karen Karni en Eni Aluko. Engeland pakte vervolgens de winnaar van de eerste helft op verbluffende wijze, toen mascotte Kelly Smith haar geluk beproefde met een schot vanuit de middencirkel. Absolute durf.

De finale van 2001 tussen Duitsland en Zweden zal altijd een plaats hebben in de geschiedenisboeken van de vrouwen op het EK, en het is de enige finale die wordt beslist door ieders favoriete voetbalwet en nu voorbij: het gouden doelpunt.

Nadat de 90 minuten zonder doelpunten waren geëindigd, schoof Claudia Muller in de extra tijd op om het beslissende winnende doelpunt te scoren en de derde titel op rij voor Duitsland veilig te stellen.

Euro 1987 bestond uit slechts vier teams, die Zweden en Engeland in de halve finale hadden ontmoet in een herhaling van de laatste twee jaar daarvoor. Het duo speelde een hectische confrontatie, waarbij het momentum in de ene richting zwaaide en vervolgens in de andere, terwijl beide partijen in de loop van 90 minuten oprukten en achterbleven.

Gunilla Axen scoorde haar tweede doelpunt in de verlenging om de 3-2 overwinning te claimen en de plaats van Zweden in de finale te boeken.

Engeland vs Duitsland - Finale EK Dames 2009

Duitsland won in 2009 opnieuw het Europees kampioenschap / Ian Walton / Getty Images

De wedstrijd tussen Duitsland en Engeland was het eerste uur een zeer felle en leuke finale. De Leeuwinnen schoof op naar de teen met hun illustere tegenstanders en stonden nipt 3-2 achter, en zowel Kelly Smith als Karen Carney scoorden binnen enkele minuten na de twee doelpunten voorsprong van Duitsland om de twee teams binnen bereik te houden.

In de laatste 30 minuten werd Engeland verslagen, ter ere van alles wat geweldig was aan deze dominante Duitse kant. Exorcists Birgit Prinz en Inka Grings scoorden de laatste drie doelpunten toen Duitsland hun vijfde opeenvolgende Europese titel opeiste.

Hannah Ljungberg, Marit Vian Christensen

Noorwegen en Zweden speelden in 2005 een leuke halve finale / Laurence Griffiths / GettyImages

Zweden en Noorwegen speelden een hectische halve finale op de Europese kampioenschappen van 2005, waarbij Noorwegen tweemaal aan de leiding en gelijk was en uiteindelijk de overwinning behaalde.

De resultaten waren evenwichtig met een 1-1 gelijkspel bij de rust en Zweden maakte binnen twee minuten na de voorsprong van Noorwegen gelijk. Isabelle Herlovsen leek de Noorse plaats in de finale te hebben geboekt, maar Hannah Ljungberg verscheen in de 89e minuut met haar tweede in de wedstrijd om de stand in evenwicht te brengen. Solveig Gulbrandsen schoot in de verlenging een verbluffend schot en Zweden vond uiteindelijk geen reactie.

Frankrijk en Denemarken speelden een geweldige teamwedstrijd aller tijden op Euro 2001, waarbij ze zeven doelpunten deelden in een spannende 90 minuten.

Frankrijk leek zijn deel van de buit veilig te stellen, na een achterstand van 2-0 en 3-2 zeven minuten voor tijd gelijk te maken. Echter, Jet Krogh kwam tevoorschijn om de rebound te scoren uit een vrije trap in de 90e minuut om de drie punten voor Denemarken te bezegelen.

Karen Karne

Carney scoort eindwinnaar in Lionesses / Alex Livesey / GettyImages

Engeland en Zweden begonnen het Euro 2005-toernooi voor 29.000 toeschouwers in Ewood Park, en het bleek een geweldig spektakel voor het recordbrekende publiek.

Gastheer Engeland opende een comfortabele twee goals in de eerste helft, alleen voor Anna Kaiza Rantanen om het verschil te halveren en Laura Osterberg Calmary om Engelse harten te breken met een gelijkspel in de 88e minuut. Maar de 17-jarige Karen Carney redde de wedstrijd voor de Leeuwinnen met een beroemde overwinning in de 91e minuut voor een luidruchtig publiek. .

Lake Martins, Sherida Spits, Vivian Medema

Nederland had een geweldig EK 2017 / Soccrates Images / GettyImages

Nederland werd de eerste niet-Duitse Europese kampioen sinds 1993 toen ze in 2017 naar de thuiszege stormden. Met Vivian Miedema, Lake Martins, Pernel Harder en Nadia Nadim op het scoreformulier in de finale van 2017 was het een waar feest van Europees vrouwenvoetbal. .

Alles waar het aanstekelijke Nederlandse team van houdt, werd belichaamd in de vriendschappelijke overwinning op Denemarken. De resultaten waren zelfs in de eerste helft toen de twee teams de leiding wisselden, voordat doelpunten van Sherida Spitz en Midema in de tweede helft de overwinning veiligstelden en het EK bekroonden voor een bloeiend oranje publiek.

Het EK 1995 was een vreemd gewijzigd toernooi. Het bestond uit vier teams, de halve finales van de thuis- en uitwedstrijd. De eerste van de vier halve finales vond plaats in december 1994, de laatste vier maanden daarna in maart 1995. Drie en een halve maand uit een groot toernooi met vier teams komen is indrukwekkend en eerlijk.

De heenwedstrijd van de halve finales Noorwegen-Zweden vond plaats in februari en was een spannende wedstrijd, waarbij Zweden drie keer de leiding nam, maar elke keer slingerde om de scores in evenwicht te houden met 3-3. Anita Weig scoorde vervolgens het winnende doelpunt in de 89e minuut en bezorgde Noorwegen de volgende maand een voorsprong in de tweede etappe.

Noorwegen ging de tweede etappe van de halve finale van 1995 met 4-3 in. Ze consolideerden hun totale voorsprong in de eerste helft, namen een 1-0 voorsprong in de tweede helft en met één voet in de finale.

Maar Zweden liet in de tweede helft een geweldige prestatie zien door vier doelpunten te maken – waaronder een hattrick van 17 minuten van invaller Lina Fedikul – om de gelijkmaker op zijn kop te zetten, een totale overwinning van 7-5 veilig te stellen en een plaats in de laatste.