Dortmund verslaat Frankfurt en pakt leiding na vertrek Bayern uit ‘knock-out’

Borussia Dortmund klom naar de top van de Bundesliga na de 4-0 overwinning thuis tegen Eintracht Frankfurt en profiteerde van de eerdere 3-1 nederlaag van Bayern München tegen Mainz op zaterdag.

Dortmund pakte een tweehonkslag van de Nederlandse aanvaller Doniel Mallen en twee doelpunten van de Engelse tiener Jude Bellingham en veteraan Mats Hummels, de drie punten voor Dortmund, om een ​​titelrace te vormen met nog vijf wedstrijden te gaan.

Met Bayern’s wedstrijd meer dan een uur voor de aftrap in Dortmund, wisten de gastheren dat een overwinning hen bovenaan de tafel zou brengen.

Bellingham kalmeerde de zenuwen van Dortmund al vroeg door zich vast te klampen aan de pass van Julian Brandt voordat hij naar binnen schoot en de bal stompte.

Mallen verdubbelde de score vijf minuten later en scoorde voor de vijfde opeenvolgende competitiewedstrijd, voordat Hummels de derde scoorde met een kopbal in de schaduw van de eerste helft.

Halverwege de tweede helft scoorde Mallen zijn tweede doelpunt, wederom bijgestaan ​​door Karim Adeyemi.

In tegenstelling tot vorige week, waar Dortmund een 2-0 en 3-2 voorsprong tegen het tienkoppige VfB Stuttgart incasseerde om met 3-3 gelijk te spelen, zal er geen late ineenstorting zijn, aangezien gastland Bayern met één punt naar de eerste plaats springt.

Dortmund heeft nog vijf wedstrijden gespeeld, waarvan drie thuis, op weg naar hun eerste landstitel in tien jaar.

– Mainz “knock-out” Bayern –

Bayern verloor hun voorsprong aan de top van het klassement na een 3-1 nederlaag in Mainz dankzij drie doelpunten in 14 minuten van de gastheren.

READ  Nederlandse aanvoerder Sellar 'teleurgesteld' na verlies tegen Nieuw-Zeelander in ODI-serie

Mainz kwam in de eerste helft met 1-0 achter door het eerste doelpunt sinds oktober van Sadio Mané van Bayern, maar reageerde via Ludovic Ajurek, Leandro Barrero en Aaron Martin.

Bayern heeft slechts twee van de zeven gewonnen sinds coach Julian Nagelsmann eind maart voormalig Dortmund- en Chelsea-coach Thomas Tuchel ontsloeg.

Tuchel zei na de wedstrijd tegen de Duitse televisie: “Ze hebben ons de knock-outslag gegeven”, en zei dat het team “nu veel moeite heeft om terug te vechten”.

Tuchel zei dat hij zijn spelers drie dagen vrij zou geven voor de wedstrijd van volgende week tegen onderclub Hertha Berlin.

“Ze kwamen uit het niets, er was geen druk. We hadden gewoon niet de energie om daarop te reageren, ik weet niet waarom.”

Mainz is nu ongeslagen in 10 competitieduels en sportief directeur Martin Schmidt zei dat hij “een woord kwijt was” om de vorm van zijn ploeg uit te leggen.

“Wat het team doet, is ongelooflijk.”

Bayern begon onder grote druk aan de wedstrijd, aangezien de Duitse landstitel de laatste beker was na de uitschakeling van de Champions League op woensdag door Manchester City.

Mané, die Bayern’s laatste Bundesliga-wedstrijd miste nadat hij geschorst was na een woordenwisseling met teamgenoot Leroy Sané, kopte een voorzet van Joao Cancelo na 29 minuten langs Robin Zentner voor de opener.

Mainz, die tussen 2009 en 2014 werd gecoacht door Tuchel, had het moeilijk na rust, met Ajurki die van dichtbij binnenkwam nadat Jan Sommer er niet in slaagde het schot van Lee Jae-sung te vangen.

READ  De online verkoop van "offline" buitenspellen is in Nederland verdrievoudigd

Een dodelijk verbijsterde Bayern, die tot dan toe het spel had gedomineerd, zag er ongeorganiseerd uit en Mainz kwam al na acht minuten op voorsprong via Barreiro.

Martin voegde zes minuten later nog eens toe om de derde opeenvolgende overwinning van Mainz op Bayern veilig te stellen.

In de Duitse hoofdstad scoorde Marvin Doksch een hattrick in de poging van Werder Bremen om de problemen van Hertha Berlin te verdiepen, met een 4-2 overwinning op zijn gast, teamcoach Pal Darday.

Met topscorer Niklas Woelkrug uitgeschakeld door een blessure, schitterde aanvaller Ducksch, scoorde tweemaal in de eerste helft en eenmaal in de tweede helft om Hertha op de laatste plaats te houden.

Hertha Darday, die de club eerder in 2021 redde van degradatie, haalde hem vorige week terug, maar de Hongaar kon niet direct indruk maken.

Doelpunten in de eerste helft van Florian Kainz en Davy Selke zorgden voor een cruciale 3-1 overwinning voor Keulen in Hoffenheim, waardoor ze 10 punten verwijderd waren van de degradatieplaatsen.

Wolfsburg won in Bochum met 5-1 dankzij een tweehonkslag van Matthias Svanberg, samen met doelpunten van Jakub Kaminski, Patrick Wimmer en Luca Waldschmidt.

Winless op vier punten, Bochum is nu slechts twee punten verwijderd van degradatie.