De beroerte van mijn man liet hem zonder woorden achter, maar we hebben geleerd om te communiceren

Christina Dyer.
Met toestemming van de auteur

  • Mijn man van 35 jaar had een beroerte waardoor hij niet meer kon praten.
  • Hij kon lopen, in mijn vingers knijpen en zijn benen optillen, maar er kwamen alleen geluiden uit zijn mond.
  • Mijn poging om hem te dwingen om tussen ons te communiceren, raakte gefrustreerd, dus stopte ik.

Op een dag begreep mijn man, Hunt, het niet meer. Eten viel uit zijn mond en kwam vast te zitten in zijn baard. Zijn arm was vreemd gebogen en hing dicht tegen zijn borst. Paramedici verzamelden zich om hem heen in ons huis in Indiana, maar voordat ik hem kon behandelen, werd hij per helikopter naar het dichtstbijzijnde traumaziekenhuis van niveau 1 gebracht en met spoed geopereerd. Uren later, op de overvolle intensive care-afdeling voor vier personen, hield ik zijn hand vast. Hij sprak niet en deed zijn ogen niet open, maar hij maakte vreemde geluiden. Ik was zo opgelucht dat hij dat was, en ik concentreerde me nergens anders op.

Hij had een beroerte, maar we wisten niet wat het voor hem zou betekenen

Zijn diagnose was “occlusie van de linker halsslagader met een groot bloedstolsel en infarct van de centrale en achterste grote slagaders”. Vertaling: Hij had een beroerte gehad. Maar wat dat precies betekent, kan niemand zeggen – noch CT-scans, noch MRI-scans, noch artsen en hun bezittingen van studenten, aios en postdocs. wereldwijde afasie paravasie. vloeiendheid afasie Expressieve afasie. Woorden die beschreven maar geen diagnose gaven.

Het goede nieuws was dat hij fysiek in orde was. Het zag er hetzelfde uit. Hij kan lopen, in mijn vingers knijpen en zijn benen optillen. Maar om iemand te vertellen hoe hij zich voelt, of hij zwakte ziet, of om een ​​glas water te vragen? Er kwam niets uit behalve gedempte geluiden. Het wrede lot van een man die graag met mensen communiceert en de kost verdient – als hooggeplaatste verkoper – sprekend.

READ  Dramatische beelden tonen een ruimtevaartuig dat in botsing komt met een asteroïde

Ik bleef hem aansporen om contact met me op te nemen

Ik was geobsedeerd door zijn herstel – ik wilde hem terug naar de ervaren partner en vader van drie kinderen met wie ik al 35 jaar getrouwd was – dus zocht ik naar interventies. Ik heb hem naar verschillende behandelingen gebracht. Ik heb het opgegraven en weer opgegraven. Boos, bang, ik miste hem, verdrietig, ik duwde hem en smeekte hem om te trainen.

Een spontaan herstel, hoewel technisch nog mogelijk, is nog ver weg. Het grotere venster voor neuroplasticiteit – het gebruik van andere delen van de hersenen voor functies die normaal gesproken door beschadigde gebieden worden uitgevoerd – werd kleiner. Nieuwe studies zeggen dat het nooit ophoudt, de groei vertraagt ​​alleen maar, maar toch voelde het alsof de klok tegen ons aan liep. In paniek organiseerde ik spelletjes, haalde lego’s en legpuzzels om in elkaar te zetten, stond erop dat hij zijn corrigerende huiswerk afmaakte en schreef hem in voor afasiezooms en webinars.

Hij wilde gewoon een dutje doen.

Medische tijdschriften gaven geen antwoord. Ik zocht iemand wiens ervaring vergelijkbaar was met die van hem, maar die herstelde – iemand die sprak, las en schreef. Iemand wijst de weg. Alles wat ik las was vaag en zinloos.

“Vind nieuwe manieren om te communiceren”, zei een van de brochures. Ik draaide de vogel mentaal om. Hoe moest ik dat doen?

Hij haatte het hoe je woord na woord gooide, proberend te raden wat hij wilde zeggen. Dat frustreerde hem en sloot hem buiten, waardoor mijn zoektocht naar context stopte.

READ  Some supermassive black holes may be entrances to the worm

Toen ik me realiseerde dat hij actief probeerde zijn frustratie op mij af te reageren omdat hij geen last wilde zijn, huilde ik voor het eerst.

We gingen naar een steungroep op een plaatselijke universiteit. Hij vond het geweldig en werd meteen de leider in zijn Uno-groep, wijzend en met vuisten slaand. Kort daarna zag ze hoe hij met de verpleegster omging terwijl ze zijn bloedtesten afnam en merkte op hoe hij zijn gebaren overdreef en met succes lachende gezichten trok. Ik kon hem bijna horen vragen of ze huisdieren had, zijn gebruikelijke praatjes. Ineens zag ik hem. Dezelfde man. Hij was nog steeds hier.

In mijn focus op helpen, hem repareren en hem woorden geven, heb ik het punt gemist? Hij communiceerde, ik luisterde gewoon niet.

We maken elkaars zinnen niet meer af. Hij kijkt naar Tik Tok en lacht. Ik lees. De hond en de kat missen de afwezigheid van uitgesproken woorden niet, maar ze begrijpen de toon van zijn stem en kunnen ermee opschieten.

Stilte is niet langer eenzaam. Mijn liefde is er nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *