Nederland keerde in de tweede helft terug naar zijn stijl en versloeg Schotland met 4-0 in een vriendschappelijke wedstrijd. Colombia wint van Spanje

MADRID (AFP) – Nederland herstelde zich van een wankele eerste helft en bezorgde Schotland een klasse klinisch voetbal en won vrijdag de vriendschappelijke wedstrijd in Amsterdam met 4-0.

Oranje kwam na veertig minuten op voorsprong toen Tijani Reynders scoorde vanaf 25 meter. Georginio Wijnaldum verdubbelde in de 72e minuut de voorsprong door een voorzet van Cody Jacobo binnen te koppen.

Invaller Foote Weghorst zorgde in de 84e minuut voor de 3-0 met een kopbal, en Donnell Malen baande zich een weg door de verdediging en scoorde twee minuten later het vierde doelpunt.

Het was een bittere les in de noodzaak om risico's te nemen voor Schotland, dat zijn gastheren lange tijd op gelijke hoogte hield en twee keer tegen de vlakte ging.

Mark Flecken tikte de kopbal van Ryan Christie al vroeg in de wedstrijd tegen de lat, en Lawrence Shankland, die pas zijn tweede start maakte voor het nationale team, op 1-0, had alleen van de doelman mogen scoren.

Schotland neemt het op 14 juni op tegen gastland Duitsland in de openingswedstrijd van het EK in München. Nederland zit in Groep D met Frankrijk, Oostenrijk en de winnaar van de wedstrijd Polen-Wales.

Colombia verslaat Spanje

Spanje, Europees kampioen in 1964, 2008 en 2012, is een van de kandidaten om het EK te winnen, maar het land kreeg een les van Colombia in zijn vriendschappelijke wedstrijd in het London Stadium.

Het enthousiaste pro-Colombia-publiek was er getuige van dat Daniel Muñoz in de 61e minuut het enige doelpunt maakte. James Rodriguez passeerde de bal vanaf de rechterkant naar Luiz Diaz en de verdediger van Crystal Palace schoot hem op verbluffende wijze rechtstreeks in het net.

READ  Transfers Liverpool: Bayern München-speler Ryan Gravenberch is verheugd om na een sterke worp naar Anfield te verhuizen | Nieuws van het Transportcentrum

De overwinning verlengde de ongeslagen reeks van Colombia tot 20 wedstrijden, een reeks met overwinningen op Duitsland, Brazilië en Mexico.

Dit was het eerste verlies van Spanje in bijna een jaar. De ploeg van Luis de la Fuente zit in groep B met Italië, Albanië en Kroatië.

Hongarije, Chili en Tsjechië wonnen allemaal

Hongarije zette zijn ongeslagen streak voort naar 13 wedstrijden met een 1-0 overwinning op landgenoot Turkije in de kwalificatiewedstrijden voor UEFA Euro 2024. Liverpool-middenvelder Dominik Szoboszlai scoorde drie minuten na aanvang van de tweede helft het enige doelpunt uit een strafschop.

Tsjechië versloeg Noorwegen met 2-1 in Oslo. Oscar Pope zette Noorwegen na twintig minuten op voorsprong, maar David Zema maakte gelijk voor de bezoekers en Antonin Barak scoorde vijf minuten voor tijd de winnaar.

Tsjechië is voor de achtste keer op rij aanwezig op het EK in Groep F, naast Portugal, Turkije en de winnaar van de play-off tussen Georgië en Griekenland.

Roemenië, dat in Groep E tegen België, Slowakije, Oekraïne of IJsland speelt, kwam terug van een achterstand en speelde in Boekarest met 1-1 gelijk tegen Noord-Ierland.

Jimmy Reid scoorde zeven minuten na zijn internationale debuut voor Noord-Ierland, maar Roemenië maakte een kwartier later gelijk toen Connor Hazard het schot van Dennis Mane langs hem heen liet glippen.

Albanië, dat in Groep B tegenover Spanje, Kroatië en Italië staat, verloor in Parma, Italië, met 3-0 van Chili.

Veteraan-aanvaller Eduardo Vargas opende na 19 minuten de score, waarna late doelpunten van Marco Bolados en Victor Davila een geweldige avond voor de Zuid-Amerikanen afsloten.

READ  ICC ODI Rankings: India en Pakistan verdienen rankingpunten na opeenvolgende sweeps in Zimbabwe, Nederland