Winnaars FIFA Wereldbeker per jaar

Voetbal is misschien weer in volle gang, maar WK 2022 Qatar dreigt binnen zes korte weken de internationale voetbalarena te domineren.

Het WK biedt altijd wat emotionele goudklompjes of historische primeurs 32 teams Probeer van over de hele wereld de perfecte run door de boog te snijden.

Zal Frankrijk zijn titel erachter verdedigen? Kylian Mbappé rijdt Of voegt Brazilië toe aan Wereldbeker – vijf titels gescoord? Of misschien gaat België, een gevestigde macht op het internationale toneel, eindelijk lang wachten Wereldbeker finale?

Laten we, voordat we te ver vooruitkijken, de eeuwenoude traditie van het WK vieren.

Wie won de eerste wereldbeker?

Uruguay kwam thuis met hun eerste WK-titel in 1930, met een 4-2 overwinning op Argentinië.

Welke landen hebben de FIFA World Cup gewonnen?

Hieronder vindt u een overzicht van de resultaten van elk WK en enkele van de meest memorabele evenementen:

1930: Uruguay verslagen. Argentinië 4-2

1934: Italië verslagen. Tsjecho-Slowakije 2-1 (na extra tijd)

1938: Italië verslagen. Hongarije 4-2

1950: Uruguay verslagen. Brazilië 2-1

1954: West-Duitsland verslagen. Hongarije 3-2

Hongarije kwam in de achtste minuut uit de poorten met een 2-0 voorsprong. Het West-Duitse team liet zich echter niet afschrikken. Ze bonden nog twee doelpunten aan zichzelf tot de score in de 18e minuut.

Ondanks die sterke start kwamen beide teams tot rust en wisten pas in de 84e minuut door te breken toen de Duitse spits Helmut Rahn scoorde. Het was de eerste keer dat Duitsland deelnam aan de acht WK-finales, de meeste inschrijvingen van enig ander land.

READ  De eindscore van Brentford tegen Leicester City, 3 dingen die we hebben geleerd toen Tillmans (weer) schitterde

1958: Brazilië verslagen. Zweden 5-2

1962: Brazilië verslagen. Tsjecho-Slowakije 3-1

1966: Engeland verslagen. West-Duitsland 4-2 (na verlenging)

1970: Brazilië verslagen. Italië 4-1

Wat op papier leek op een gegooid doelpunt was niets anders dan iets anders.

Het Braziliaanse dreamteam uit 1970, dat algemeen wordt beschouwd als het beste team in de geschiedenis van het WK, leidde Italië met 3-1 toen de klok ten einde liep. Wat er daarna gebeurde in het Estadio Azteca in Mexico-Stad zal een van de meest iconische WK-doelen worden en een iconisch beeld in de lange erfenis van het Braziliaanse voetbal.

Het spel begon met negen passen diep in het Braziliaanse veld, waarna de bal uiteindelijk voor Pele’s voeten belandde. De Braziliaanse legende plaatste de bal perfect bovenaan het strafschopgebied voor Carlos Alberto, die een schoon schot in de achterkant van het net loste.

1974: West-Duitsland verslagen. Nederland 2-1

1978: Argentinië verslagen. Nederland 3-1 (in extra tijd)

1982: Italië verslagen. West-Duitsland 3-1

Niemand viert feest zoals de Italianen!

Voordat er een Brandi Chastain of Bebeto sportbeha voor het wiegen van baby was, zorgde Marco Tardelli voor een revolutie in voetbalvieringen met een simpele kreet.

Italië leidde West-Duitsland halverwege de tweede helft met 1-0 toen Tardelli de bal boven in het strafschopgebied kreeg. De eerste aanraking was een beetje sterk, maar hij herstelde zich snel en sloeg de bal resoluut in de achterkant van het net. Hoewel het doelpunt prachtig was, verbleekt het in vergelijking met het feest.

Tardelli zette een sprint in de richting van zijn Italiaanse fans, de hele weg schreeuwend. Hij lijkt misschien een gewone gepassioneerde atleet naar de maatstaven van vandaag, maar de viering blijft generaties voetballers inspireren.

READ  High School Basketball - Irmo meisjes voor Club Flora

1986: Argentinië verslagen. West-Duitsland 3-2

1990: West-Duitsland verslagen. Argentinië 1-0

1994: Brazilië verslagen. Italië 0-0, 3-2 (strafschoppen)

1998: Frankrijk verslagen. Brazilië 3-0

2002: Brazilië verslagen. Duitsland 2-0

2006: Italië verslagen. Frankrijk 1-1, 5-3 (strafschoppen)

2010: Spanje verslagen. Nederland 1-0 (in extra tijd)

Spanje’s eerste en enige WK-overwinning kwam in een epische stijl achter Andre’s kampioenschappenéIniesta.

Met Spanje en Nederland in een patstelling en alle tekenen wijzend op penalty’s, bevond Iniesta zich op het juiste moment op de juiste plaats en schoot langs de Nederlandse doelman Martin Stecklenburg.

Alsof het moment niet emotioneler kon worden, sprintte Iniesta naar de hoek om het te vieren, scheurde hij zijn shirt uit om zijn onderhemd te onthullen met de tekst “Danny Jarque is altijd bij ons”. Jarek was een Spaanse verdediger die minder dan een jaar geleden op 26-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval.

2014: Duitsland verslagen. Argentinië 1-0 (in extra tijd)

2018: Frankrijk verslagen. Kroatië 4-2

Een onevenwichtige scorekaart had weinig invloed op de eindscore die de hoogste score scoorde sinds 1966. Alle zes de doelpunten tussen deze twee teams brachten hun eigen dosis drama en intriges met zich mee.

Frankrijk kwam in de 18e minuut op gang met de hulp van de Kroatische verdediger Mario Mandzukic. Mandzukic kopte een directe vrije trap langs de uitgestrekte armen van de Kroatische doelman voor een eigen doelpunt. De Kroaten keerden tien minuten later terug, achter een schitterend schot van Ivan Perisic.

Een belangrijk keerpunt kwam in de 38e minuut toen Kroatië werd opgeroepen voor Controverseel Handbal leidt tot een 2-1 voorsprong, het voordeel van Frankrijk. Ze droegen dit momentum in de tweede helft met twee vergelijkbare doelpunten van Paul Pogba en Kylian Mbappé. Mbappé, toen 19, werd de tweede tiener die scoorde in een WK-finale en voegde zich bij Pele in 1958.

READ  Lukaku arriveert in Londen om Chelsea's € 115 miljoen deal af te ronden, Dzeko klaar voor Inter

Hoewel het resultaat solide was, had Mandzukic een moment van persoonlijk herstel toen hij profiteerde van een overtreding van de Franse doelman Hugo Lloris om Kroatië een tweede doelpunt te bezorgen.

Tijdens het 2018-toernooi werd de VAR geïntroduceerd in het WK-podium, waardoor de beslissing om handbal terug te roepen meer onder de loep werd genomen.