Weghorst leidt Nederland naar de overwinning bij de opening van het EK 2024 op Polen

Invaller Wout Weghorst scoorde zondag de laatste snik winnaar voor Nederland in een 2-1 overwinning op Polen in hun openingswedstrijd op het EK 2024.

De aanvaller van Burnley, die een opmerkelijke rol speelde in de WK-finale van 2022, verscheen opnieuw op zijn best op het grote podium in Hamburg toen Polen hun rivalen leek te dwarsbomen, ondanks dat spits Robert Lewandowski vanwege een blessure niet kon spelen.

De vervanger van Barcelona-aanvaller Adam Buksa zette Polen na 16 minuten op voorsprong met een kopbal, voordat Cody Jakpo gelijk maakte met een afgeweken schot in het Volkspark.

Nederland slaagde er niet in om meer kansen te benutten en de prestaties van Polen verbeterden, aangezien de wedstrijd op een gelijkspel leek af te stevenen voordat Weghorst in de 83e minuut tussenbeide kwam tot grote vreugde van de fans van zijn team.

Grote aantallen Nederlandse fans verzamelden zich vóór de wedstrijd in de straten van Hamburg, gekleed in hun traditionele, feloranje kleding, in de hoop voor de tweede keer de Europa Cup te winnen.

In zijn tweede periode aan het hoofd van de technische staf van het Nederlands elftal werd coach Ronald Koeman in 1988 als speler kampioen met het Nederlands elftal.

Nederland, dat twee jaar geleden sterk presteerde op het WK in Qatar nadat het de finale van het EK 2016 en het WK 2018 niet had gehaald, viel al snel uit de top vier.

Hoewel het team de sterrenkracht van de vorige generatie – onder meer Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Robin van Persie – mist, is het huidige aanvallende trio dynamisch.

READ  Eerste steunpakket voor Oekraïne in 2023: € 274 miljoen voor Defensie en herstel - Oekraïne

Liverpool-vleugelspeler Jacpo nam naast Memphis Depay en Xavi Simons het initiatief en testte Wojciech Szczesny met een laag schot.

Middenvelder Tijani Reinders miste een goede kans die net naast ging voordat het Polen van Michal Probers tegen de speelwijze op voorsprong kwam met een van hun eerste aanvalspogingen.

Antalyaspor-aanvaller Buksa scoorde een doelpunt met een prachtige kopbal langs Brighton-doelman Bart Verbruggen na een hoekschop van Piotr Zielinski in de 16e minuut.

Szczesny blokkeerde op briljante wijze een poging van de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk, en Depay stuurde twee ongeschoten ballen voordat Jacobo gelijk maakte.

De spits schoot een bal van buiten het strafschopgebied op Bartosz Salamon en belandde in het net, waardoor Juventus-doelman Szczesny kansloos bleef.

– Gemiste kansen –

Jacobo zette Nederland van dichtbij op voorsprong na een opzet van Nathan Aké, maar zijn schot ging net over de lat.

Depay, die een witte hoofdband om zijn voorhoofd droeg, vuurde in de blessuretijd van de eerste helft een pijnlijke rebound af, terwijl het Nederlands elftal de wedstrijd onder controle hield en zijn schietpogingen voortzette.

Polen slaagde er in een evenwichtigere tweede helft grotendeels in om de tegenstanders de mond te snoeren, terwijl het in Nederland aan ideeën ontbrak.

Verbruggen blokte een schot van Jakob Kjöyor vanaf de eerste paal, terwijl de in vorm zijnde Denzel Dumfries aan de overkant tweemaal dreigde.

Stefan De Vrij kopte een hoekschop over de lat, maar de soepelheid van de ploeg van Koeman in de eerste helft werd moeilijker naarmate het vertrouwen van Polen groeide.

READ  Winnaar Wereldbeker Dames Wellington: de stad komt tot leven met negen wedstrijden

Wieghorst moest Nederland eindelijk op voorsprong zetten. Hij rondde de wedstrijd schitterend af met de eerste kans die hij kreeg, twee minuten nadat hij het veld betrad.

Aké, die ook de openingstreffer voor zijn teamgenoot Jacobo verzorgde, stuurde een lage voorzet het strafschopgebied in en Wighorst draaide die met een schitterend schot in doel.

Dankzij de late winnende treffer staat Nederland komende vrijdag tegenover titelfavorieten Frankrijk, terwijl Polen Oostenrijk treft, in de hoop dat Lewandowski speelklaar is.