Weghorst leidt Nederland naar de overwinning bij de opening van het EK 2024 op Polen

Polen, zonder de geblesseerde Robert Lewandowski, voerde de wedstrijd in Groep D aan via de kopbal van Adam Buksa, maar Cody Jacobo maakte gelijk voordat Weghorst in de 83e minuut het winnende doelpunt scoorde.

Invaller Wout Weghorst scoorde zondag een late winnaar voor Nederland in een 2-1 overwinning op Polen in hun Euro 2024-opener.

De Burnley-aanvaller, die op het WK van 2022 tot leven kwam, produceerde opnieuw zijn beste wedstrijd op het grote podium in Hamburg, terwijl Polen zijn tegenstanders leek te hebben gefrustreerd, ondanks dat de geblesseerde spits Robert Lewandowski niet kon spelen.

Adam Buxa, een invaller voor de aanvaller van Barcelona, ​​kopte in de 16e minuut de leiding voor Polen voordat Cody Jaakpo gelijk maakte met een afgeweken schot in het Volksparkstadion.

Nederland slaagde er niet in verdere kansen om te zetten en Polen verbeterde toen de wedstrijd richting een gelijkspel leek te gaan, voordat Weghorst in de 83e minuut tussenbeide kwam, tot grote vreugde van zijn thuisfans.

Een groot aantal Nederlandse fans, gekleed in hun traditionele feloranje truien, stroomde vóór de wedstrijd door de straten van Hamburg, in de hoop een tweede Europese kampioenstitel veilig te stellen.

Coach Ronald Koeman werd in zijn tweede periode aan het roer in 1988 als speler kampioen met Oranje.

Nederland, dat twee jaar geleden sterk presteerde op het WK van Qatar nadat het zich niet wist te plaatsen voor het EK van 2016 en het WK van 2018, kwam snel uit de nederlaag.

Hoewel ze de sterrenkracht van voorgaande generaties – onder meer Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Robin van Persie – missen, is het huidige aanvallende trio dynamisch.

READ  EU News: Biden vervangt Londen voor Amsterdam om een ​​"kritieke" plaats in EU-aangelegenheden veilig te stellen | Politiek | Nieuws

Liverpool-buitenspeler Jacpo nam de leiding naast Memphis Depay en Xavi Simons en testte Wojciech Szczesny met een laag schot.

Middenvelder Tijani Reynders miste een goede kans voordat het Polen van Michal Probiers tegen de gang van het spel de leiding nam met een van hun eerste aanvallende uitstapjes.

Antalyaspor-aanvaller Buksa schoot na 16 minuten een vluchtige kopbal voorbij Brighton-doelman Bart Verbruggen uit een hoekschop van Piotr Zielinski.

Chesney redde een bal van de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk en Depay schoot twee ballen naast voordat Jacobo gelijk maakte.

Het schot van de spits van net buiten het strafschopgebied raakte Bartosz Salamon, waardoor Juventus-doelman Szczesny kansloos was.

– Gemiste kansen –

Jacopo zette Holland van dichtbij op voorsprong nadat hij was opgezet door Nathan Aké, maar zijn schot ging iets omhoog.

Depay, die een opvallende witte band om zijn voorhoofd droeg, vuurde in de blessuretijd van de eerste helft een schot naast het doel, terwijl de Nederlander de controle behield en schoten afvuurde.

Polen slaagde er in de tweede helft, die evenwichtiger was en Nederland aan ideeën ontbrak, grotendeels in om zijn tegenstanders de mond te snoeren.

Verbruggen blokkeerde het schot van Jakob Kuyor vanaf zijn eerste paal, terwijl een razende Denzel Dumfries tweemaal dreigde aan de andere kant.

Stefan De Vrij kopte een hoekschop over de lat, maar het vakmanschap van de ploeg van Koeman in de eerste helft was lastig te realiseren omdat het vertrouwen van Polen toenam.

Het kostte Weghorst om Oranje uiteindelijk op voorsprong te zetten. Hij eindigde klinisch met zijn eerste kans twee minuten nadat hij was ingezet.

READ  De EU-deal maakt de weg vrij voor werknemers in de gig-economie om meer bescherming te krijgen

Ake, die ook Gakpo opzette in de opener, stuurde een lage voorzet het strafschopgebied in en Weghorst draaide de bal met een nette afronding binnen.

Gesterkt door hun late overwinning staat Nederland vrijdag tegenover toernooifavorieten Frankrijk, terwijl Polen het opneemt tegen Oostenrijk in de hoop dat Lewandowski fit zal zijn om te spelen.