Virgil van Dijk – Erling Haaland – Het verhaal tot nu toe voor de clash van Liverpool met Manchester City

Virgil van Dijk van Liverpool hoopt Erling Haaland te stoppen wanneer Manchester City zondag naar Anfield komt, en de geschiedenis suggereert dat de grote Nederlandse verdediger de ultieme test voor de Noorse spits zal zijn.

Hij keek reikhalzend uit naar de clash tussen Liverpool en City en vertelde veel verhalen, waarbij Van Dijk tegen Haaland een van de grootste competities was in een wedstrijd vol sternamen.

Haaland scoorde 20 doelpunten in zijn eerste 13 wedstrijden voor City, maar worstelde in het verleden tegen het Nederlandse binnenland, zoals deze vier eerdere ontmoetingen bevestigen.

Liverpool 4-3, Salzburg, 2 oktober 2019, Anfield

De eerste keer dat de twee elkaar ontmoetten was in de Champions League. Titelverdediger Liverpool verwelkomde hun RB Salzburg-kant op Anfield in oktober, terwijl de Zwitserse kant de krantenkoppen haalde voor hun vorige Europese wedstrijd.

Haaland scoorde een hattrick in de eerste helft in de 6-2 overwinning op Genk in zijn eerste Champions League-wedstrijd, waarbij velen speculeerden dat hij problemen zou kunnen veroorzaken voor de ploeg van Jurgen Klopp.

RB Salzburg-coach Jesse Marsh startte Haaland’s run vanaf de bank en introduceerde hem in de 56e minuut op het veld. Zijn team had net de bal getrokken om er 3-2 van te maken, en vier minuten later namen ze hem terug. De pass van Enoch Moibo vindt Takumi Minamino, de Japan-international die de bal wint van de ongemarkeerde Haaland die zijn vierde Champions League-doelpunt scoorde. Het team van Klopp won de wedstrijd met 4-3 tot en met de 69e minuut van Mohamed Salah.

READ  Waar kun je Ladybug & Cat Noir: The Movie kijken?

Salzburg 0-2 Liverpool, 10 december 2019, Salzburg Stadion

Met acht goals in zijn eerste vijf Champions League-duels trof Haaland opnieuw Van Dijk. De Noor staat centraal in meerdere transfergeruchten die hem in verband brengen met enkele van de grootste clubs in Europa.

Als de resultaten in de richting van Salzburg waren gegaan, hadden ze een kans gehad om Groep E te overtreffen, maar bij verlies zouden ze gedegradeerd zijn naar de Europa League. De bezoekers eisten ook een overwinning om elke kans op een plotselinge uitschakeling uit het toernooi te voorkomen.

Twee doelpunten in de tweede helft in enkele minuten waren genoeg om Liverpool een 2-0 overwinning te bezorgen en de groep aan te voeren, waardoor Salzburg als derde in de groep achterbleef. Het was de eerste keer dat Haaland in Europa speelde zonder te scoren, aangezien twee linksbenige pogingen doelman Alisson niet op de proef stelden.

Dit zou de laatste keer zijn dat Haaland met Salzburg in Europa verscheen, want hij verhuisde naar de Duitse club Borussia Dortmund voor een waarde van 22,5 miljoen euro.

Noorwegen 1-1 Holland, 1 september 2021, Olival Stadium

Haaland en Van Dijk ontmoetten elkaar voor het eerst op het internationale podium in september 2021. Noorwegen was gastheer van Nederland in de vierde ronde van de kwalificatiefase voor het WK 2022, waarbij de twee teams zes punten verzamelden uit hun eerste drie wedstrijden. Haaland versloeg zijn Nederlandse tegenstander vroeg in de wedstrijd en raakte hem met een steekpass voordat zijn schot werd geblokt door Justin Bigelow.

Slechts zes minuten later versloeg Haaland Bigelow. Noorwegen werd geklaard door Nederland, voordat Stefan Strandberg’s overhead pass Haaland ongemarkeerd vond.

READ  Strafschoppen, foutboxen en geen verlengingen: vijf manieren waarop de KNVB het voetbal wil veranderen

Van Dijk deed een glijdende poging om de spits te ontwijken, maar de bal liep de benedenhoek in, waardoor Noorwegen op voorsprong kwam. De wedstrijd eindigde in 1-1 en Davey Klassen verhoogde het niveau van zijn team in de 36e minuut.

Liverpool 3-1 Manchester City, 30 juli 2022, King Power Stadium

De vierde en laatste ontmoeting vond iets meer dan twee maanden geleden plaats in de Community Shield. Haaland maakt zijn eerste wedstrijd voor Manchester City na zijn langverwachte transfer van 60 miljoen euro van Dortmund. Nieuwe Liverpool-speler Darwin Nunez zal ook zijn debuut maken, waarbij veel fans ruzie maken over welke spits de meeste impact op hun selectie zal hebben.

Liverpool scoorde twee late goals en Nunez behaalde in de verlenging een 3-1 overwinning voor zijn team. Ze haalde de krantenkoppen toen Haaland van slechts enkele meters afstand miste, terwijl zijn poging op een open doel over de lat vloog.

Van Dijk liep na de wedstrijd weg en beweerde dat de 22-jarige spits een handvol van de helften van het Premier League-middenveld zou zijn. Met 15 competitiedoelpunten in slechts negen wedstrijden had hij misschien een punt gehad.