USWNT wint Olympische sensatie over Nederland

Wat is het universele woord voor redding?

Geconfronteerd met dezelfde situatie op dezelfde locatie die vijf jaar geleden leidde tot een verbluffende exit, overleefde het Amerikaanse damesvoetbalteam de penaltyreeks van vrijdag en versloeg Nederland in de kwartfinales van de Olympische Spelen van Tokyo in 2021. De teams speelden met 2-2 gelijkspel door regelgeving en twee extra periodes voor het winnen van USWNT had een 4-2 voordeel op sancties.

Alyssa Naher redde twee strafschoppen, meer dan één op de lijst die de North American Football Association zou hebben verloren, en Rose Lavelle, Alex Morgan, Kristen Press en Megan Rapinoe begroeven hun pogingen allemaal.

Volg alle evenementen van de Olympische Spelen 2020

De USWNT maakte in de eerste 120 minuten vier groene goals die werden afgelast door buitenspel. De tweede en derde, beide van Press, hadden de stand met 2-2 kunnen breken, maar de twee scheidsrechters bleven na de video-replay gehandhaafd. De vierde, van Morgan, was met nog maar zeven minuten te gaan in de tweede verlenging. Nederland verloor een doelpunt door dezelfde call – waardoor Naher in de lucht werd gered terwijl ze de bal tackelde – in de eerste verlenging.

De Amerikaanse vrouwen kwamen met 1-0 onderuit bij een doelpunt van Vivian Miedema voordat Samantha Moyes en Lynne Williams in drie minuten tijd scoorden en de Verenigde Staten aan het einde van de eerste helft op voorsprong zetten. In de 54e minuut tot aan de intense wedstrijd scoorde Miedema echter nog een doelpunt.

De Verenigde Staten presteerden gemengd in teamspel, want ze stonden 1-1 voor een tweede wedstrijd met de Nederlandse kant die ze versloegen in de WK-finale van 2019.

READ  UBTECH Panda Robot trekt de aandacht in het Chinese paviljoen

In vier Olympische spelen heeft de USWNT maar liefst negen doelpunten gescoord die wegens buitenspel van de plaat zijn gehaald. Maar het veerkrachtige team overleefde – in tegenstelling tot in 2016, toen Zweden het verdreef in de Olympische kwartfinales – om het in de halve finales op te nemen tegen Canada.