Paralympische Spelen Tokyo: Jodi Konde schrijft Paralympische geschiedenis in GB en wint medaille op 7e Paralympische Spelen | Nieuws Olympische Spelen

De zilveren medaille op de C4-5 1000m herentijd is de elfde Paralympische medaille voor de 42-jarige. Eileen McGlynn en piloot Helen Scott wonnen ook het zilver op dag twee van de Spelen

Laatste update: 26-8-21 11:09 AM

Jodi Conde is de eerste man in de geschiedenis van de GP die een medaille wint in zeven wedstrijden.

Jodi Conde is de eerste man in de geschiedenis van de Paralympische Spelen die een medaille wint in zeven wedstrijden, na zilver te hebben behaald op de C4-5 1000m tijdrit.

Net als Sarah Storey begon Condé zijn sportcarrière in het zwembad en won hij 23 internationale medailles – 14 gouden – in een carrière van 10 jaar voordat hij overstapte naar wielrennen.

De 42-jarige, die deelnam aan zijn eerste Paralympische Spelen in Atlanta, werd in de finale van de C4-5 1000m-proef verslagen door Alfonso Capello Lama.

Conde was de 20e man op de baan en de Spanjaard was de laatste rijder die tijd zette. De Brit zette een uitzonderlijke tijd neer van 1:01.847 voordat hij Cabello Llamas inhaalde met een wereldrecord van 1:01.557.

“Ik dacht dat ik echt teleurgesteld zou zijn met het zilver, maar ik werd vandaag gewoon verslagen door de betere man”, zei Conde, die zijn tegenstander de gouden medaille op het podium overhandigde.

“Je had een geweldige tijd, maar Alfonso was uitstekend. Je hebt die dag je beste prestatie geleverd, maar als je wordt verslagen door een optreden als dit, hoef je alleen maar je petje voor hem te doen.”

McGlynn wint zilveren medaille in PB Time

Eileen McGlynn en piloot Helen Scott vieren feest op het podium

Eileen McGlynn won op dag twee de inaugurele medaille van Groot-Brittannië met zilver in de B 1000m-tijdtest voor dames.

De drievoudig Paralympisch kampioen ontmoette piloot Helen Scott 12 weken geleden, nadat ze eerder een zilveren en bronzen medaille had gewonnen in Londen 2012, met een persoonlijk record – 1:06.743 – voor het zilver.

ParalympicsGB pakte alle drie de podia in één etappe, waarbij Laura Vasey en piloot Corinne Hall tweede werden en landgenote Sophie Unwin het brons.

De Nederlandse Larissa Claassen pakte uiteindelijk het goud van McGlynn in de laatste ronde van de competitie dankzij een tijd van 1:05.291, terwijl de Belgen Gret Hoyt Fassi en Unwin doordrongen naar respectievelijk de vierde en vijfde plaats.

De in Paisley geboren McGlynn, die één keer goud won in Athene 2004 en twee keer goud in Peking vier jaar later, was slechts 12 maanden eerder gestopt met trainen voordat hij hervatte nadat Sophie Thornhill met pensioen was gegaan, waardoor Scott op zoek moest naar een nieuwe partner.

“Om hier bij weer een Paralympische Spelen te zijn, om de persoonlijk beste tijd van je leven te vieren en om nog een zilveren medaille te behalen, is gewoon fenomenaal”, zei de 48-jarige.

“Ik fietste vorig jaar, ik trainde niet, ik vond het gewoon leuk om te fietsen. Geen specifieke training.

“Ik ben er weer op teruggekomen toen Sophie met pensioen ging. Mij werd gevraagd of ik nog fietste. Ik werd gevraagd om op de testdag te komen proberen. Dus ik trok mijn vinger eruit en ging weer trainen.

“Er waren twijfels, ja. Ik dacht dat het voor iemand moeilijk zou zijn om over een jaar terug te gaan en klaar te zijn. Maar ik dacht dat als ik dat niet deed, ik me altijd zou afvragen. Dus ik heb hier alles gegeven.

Voor Scott was het de vijfde Paralympische medaille in haar carrière, waaronder de medaille die ze negen jaar geleden met McGlynn won, en haar tweede opeenvolgende gouden medaille in het evenement na Rio’s glorie met Thornhill.

“Ik bedoel, het is absoluut geweldig”, zei de 31-jarige. “We hebben echt het gevoel dat we vandaag het goud hebben gewonnen.”

“Na negen jaar en twaalf weken zijn we weer bij elkaar, dus op het podium staan ​​is ongelooflijk. We zijn ook heel blij met de tijd die we hebben gehad. Het gaat verder dan we ons hadden kunnen voorstellen.”

“We hebben er alles aan gedaan en werden die dag geraakt met de snelste fiets. We konden letterlijk niet om meer vragen.”

READ  Verslag: Barcelona vertelt Manchester United-doelwit de club te verlaten