Paralympische en schaatsconcurrenten halen Nederlandse dominantie in

PEKING (Reuters) – Concurrerende landen hebben de dominantie van Nederland op het gebied van schaatsen teruggedraaid en de medaillespiegel van de Olympische Spelen in Peking gediversifieerd in vergelijking met de vorige Winterspelen.

De Nederlanders claimden nog steeds 12 medailles – meer dan een kwart van 42 – maar hadden meer moeite om naar het podium te klimmen dan de schone overwinningen in Sochi en Pyeongchang.

Canada won vijf medailles, vergeleken met twee in eerdere wedstrijden, terwijl competitieve prestaties uit Zweden, Japan en Zuid-Korea ook een handvol medailles opleverden voor die landen.

Registreer nu om gratis onbeperkte toegang te krijgen tot Reuters.com

De Olympische Spelen in Peking markeerden ook het einde van een tijdperk voor het Nederlandse skiën, aangezien grootheden als Sven Kramer en Erin West, die hun pensionering hebben aangekondigd, racen op hun laatste Olympische Spelen.

Dit betekent niet dat ze zonder fanfare vertrokken.

In een verbluffende prestatie pakte de 35-jarige West haar zesde gouden medaille op de 1500 m voor dames en werd daarmee de eerste Winterolympiër die goud won in vijf verschillende games. Lees verder

Ze verliet Peking met 13 Olympische medailles in haar carrière, maar veranderde haar plannen om aan het einde van het seizoen met pensioen te gaan niet.

Maar voor de langeafstandsraces bij de mannen kregen de Nederlandse schaatsers te maken met een natuurkracht in de Zweed Nils van der Poel.

Hij was de enige mannelijke schaatser die meerdere gouden medailles won in Peking met zijn titels op de 5.000 en 10.000 meter.

READ  Tsjechische coach Jaroslav Silhavy: De geest van het Deense team kan een probleem zijn in de kwartfinale - Sports News, First Post

Van der Poel rende rond de nieuw gebouwde Nationale Schaatsovaal om zijn eigen wereldrecord op de 10.000m te breken en kwam in 12:30.74 over de finish. Lees verder

De uitgesproken Zweed trok ook de aandacht van de ijsbaan toen hij zijn zorgen uitte over een artikel waarin werd verwezen naar de Nederlandse invloed op de ijsmachine in de elliptische trainer. Lees verder

Het optreden van de Japanse kunstschaatsster Miho Takagi staat ook in het Olympisch geheugen gegrift, aangezien ze gestaag meedeed aan vijf races, waarvan ze er vier won met medailles.

De val van teamgenoot en zus Nana Takagi kostte haar de titel in de ploegenachtervolging, maar Miho vond compensatie in de 1000m voor vrouwen en klom uiteindelijk naar goud met haar vierde medaille. Lees verder