Nederland verslaat Duitsland na strafschoppen en wint hockeygoud

Nederland heeft zijn eerste Olympische gouden medaille in het herenhockey in 24 jaar gewonnen, nadat het Duitsland na strafschoppen versloeg in een spannende finale in Parijs 2024.

Na een 1-1 gelijkspel in de 60e minuut blonk de Nederlandse doelman Bermin Black uit door drie strafschoppen te redden en het Nederlandse team met 3-1 te winnen in de penalty shootout.

Het Nederlandse team behaalde zijn derde Olympische titel bij de heren, maar het was de eerste sinds de overwinning op Zuid-Korea na strafschoppen in Sydney in 2000.

In een hoogwaardige finale tussen de twee beste ploegen ter wereld kwam het Nederlands elftal op voorsprong door een doelpunt van Thierry Brinkmann, die de bal van Koen Bijgen in het doel leidde over de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg heen.

Ze hadden de wedstrijd elf minuten voor tijd kunnen beslissen, maar het schot van Peking van dichtbij werd door verdediger Gonzalo Pillat van de doellijn gehaald.

Duitsland maakte een paar seconden later gelijk toen Thies Prinz een povere korte hoekschop redde en de bal in de benedenhoek schoot.

Nederland viert feest

Nederlandse doelman Bermain Black redde in de finale drie strafschoppen [Getty Images]

De laatste wedstrijd ging rechtstreeks over strafschoppen en de eerste vijf strafschoppogingen werden gered.

Brinkmann en Thijs van Dam scoorden de doelpunten voor Nederland, terwijl Justus Wiegand het doelpunt scoorde voor Duitsland.

Doku Telgenkamp, ​​de jongste speler van de Nederlandse selectie, nam de beslissende strafschop en vond links van zijn bal zijn weg naar het net.

Na de strafschoppenreeks brak er ruzie uit tussen de spelers van de twee teams, nadat Telgenkamp (22 jaar) zich naar de Duitse doelman Danneberg haastte en met hem feestvierde.

READ  Dutch Fork WR is een belangrijk doelwit voor South Carolina

Eerder op donderdag kwam India terug van een doelpunt achterstand, won met 2-1 van Spanje en claimde de bronzen medaille.

Marc Miralles zette Spanje vroeg in het tweede kwart op voorsprong met een strafschop.

Maar twee doelpunten uit twee strafschoppen van aanvoerder Harmanpreet Singh zorgden ervoor dat India voor de tweede keer op rij de bronzen medaille veroverde.