Nederland schrijft geschiedenis door tijdens de Olympische Spelen in Parijs twee Olympische gouden medailles in hockey te winnen Nieuws Olympische Spelen Parijs 2024

de Holland Hij bereikte een ongekende prestatie in Olympisch hockey Vrijdag behaalde het damesteam, de titelverdediger, een 3-1 overwinning op China na strafschoppen, waarmee de titel werd veroverd. Gouden MedailleDeze overwinning kwam slechts één dag nadat het Nederlandse herenteam zijn Duitse tegenhanger versloeg.
Ondanks de moedige pogingen van het Chinese team om Nederland in de reguliere speeltijd op een 1-1 gelijkspel te houden, vochten de Nederlandse vrouwen, die in hun zesde finale op rij speelden, met hand en tand voor hun vijfde Olympische gouden medaille.
Chen Yi had China al vroeg op voorsprong gezet en leek klaar om hun allereerste Olympische gouden medaille te winnen, totdat de Nederlandse strafschopspecialist Yippi Janssen haar negende doelpunt van het toernooi scoorde en daarmee de stand gelijk maakte met nog maar negen minuten te gaan.
In de strafschoppenserie bleek de Nederlandse doelman Anne Veenendaal de held en redde China’s eerste twee pogingen. Toen ze ook de trap van Ma Ning blokkeerde, barstten de Nederlandse fans in Stade Yves du Manoir in Colombes uit in feestvreugde.
Deze historische dubbel is de eerste keer dat een land zowel heren- als damesmedailles heeft gewonnen Hockey Gouden medailles op dezelfde Olympische Spelen, waar het herenteam ook strafschoppen nodig had om Duitsland te verslaan.
De zilveren medaille is de tweede Chinese medaille na het succes op eigen bodem in Peking in 2008.
Nederland ging als favoriet naar de finale om de titel te winnen, nadat het al hun groepsfasewedstrijden had gewonnen, inclusief een 3-0 overwinning op China, voordat het Groot-Brittannië versloeg in de kwartfinales en Argentinië in de halve finales.
Ondanks de Nederlandse dominantie waren het de Chinezen die als eerste scoorden, terwijl Chen in de zevende minuut scoorde om het veelal oranje geklede publiek tot zwijgen te brengen. De Aziatische kampioenen, die floreerden onder de Australische coach Alison Annan, die Nederland in Tokio naar Olympisch goud leidde, verdedigden zich moedig terwijl Nederland doorging.
Nederland kreeg verschillende kansen om de stand gelijk te maken: de Chinese doelman Yi Jiao blokkeerde het schot van aanvoerder Zhan de Waard, de poging van Maren Finn werd van de doellijn weggewerkt en Frederik Matla schoot een krachtige bal op de paal. Ook de Scheidsrechterscommissie heeft het besluit om een ​​strafschop aan Nederland toe te kennen, na herziening van het besluit, ingetrokken.
In de tweede helft bleef Nederland druk uitoefenen, toen Yee het achteruitschot van Finn en de strafschop van Matla blokkeerde. Uiteindelijk maakte Janssen negen minuten voor tijd gelijk met een krachtige strafschop, haar negende doelpunt van het toernooi. Hoewel Nederland bleef aandringen, werd de wedstrijd uiteindelijk beslist op basis van strafschoppen.
Eerder op vrijdag claimde Argentinië de bronzen medaille, de zesde plaats in het dameshockey, met een 3-1 overwinning op België na strafschoppen nadat de wedstrijd op de derde plaats eindigde in een 2-2 gelijkspel.