Nederland en Frankrijk spelen 0-0 gelijk en naderen de achtste finales

LEIPZIG, Duitsland: Frankrijk en Nederland speelden vrijdag op het EK 2024 een 0-0 gelijkspel in groep D, waardoor ze een plaats bij de laatste zestien in zicht kregen en Polen het eerste team werd dat werd uitgeschakeld.

Terwijl de Franse aanvoerder Kylian Mbappé op de bank zat nadat hij in de openingswedstrijd een gebroken neus had opgelopen, kwam het leven met horten en stoten weer tot leven, zonder te dreigen een klassieker te worden.

De Nederlander Xavi Simons schoot de bal in het net in de tweede helft, maar het doelpunt werd afgekeurd omdat Denzel Dumfries, die buitenspel stond naast doelman Mike Maignan, werd bestraft en de beslissing uiteindelijk na lang oponthoud werd bevestigd door de VAR.

Het resultaat laat de groep open, al denken Frankrijk en Nederland met vier punten waarschijnlijk genoeg te hebben gedaan om de achtste finales te bereiken.

In de volgende ronde speelt Frankrijk tegen Polen, dat geen punten heeft nadat het eerder op vrijdag met 3-1 verloor van Oostenrijk, terwijl Nederland dinsdag ook tegen Oostenrijk, dat drie punten heeft, speelt.

Het voorseizoen werd gedomineerd door het verhaal rond de selectie van Mbappé, toen hij donderdag op de training verscheen met een driekleurig masker op, wat een duidelijk teken is dat hij klaar is om mee te doen.

De eerste helft was af en toe hectisch, waarbij Nederland al in de eerste minuut dichtbij kwam toen Maignane een schot van Jeremy Frimpong rond de paal tikte voordat Antoine Griezmann een vroeg schot werd gered door de doelman aan de andere kant.

READ  Mogelijk versoepelt Nederland op 5 juni verdere beperkingen op het coronavirus

Frankrijk had een paar minuten later op voorsprong moeten komen toen Adrien Rabiot de bal op doel kruiste, maar hij koos er op onverklaarbare wijze voor om door te geven aan Griezmann, die zo verbijsterd was door zijn vrijgevigheid dat hij een verkeerde controle had, struikelde en de bal verloor.

Nu Mbappé uit beeld was, nam Griezmann de rol van de hoofdrolspeler in het Franse nationale team op zich, terwijl hij opnieuw een kans naast het doel schoot en uit een voorzet van Rabiot direct richting doelman Bart Verbruggen kopte.

Nederland leek daarentegen geen echte dreiging te hebben, aangezien de meeste van hun aanvallen uitbleven en al hun aanvallers zich schuldig maakten aan het niet vinden van een assist toen het strafschopgebied werd benadrukt.

Naarmate de tijd verstreek in de tweede helft, verhoogde Frankrijk het tempo toen Marcus Thuram in de 60e minuut een schot naast schoot, Aurélien Chouamini een kopbal over de lat kopte en Griezmann opnieuw een scheef schot van dichtbij redde van Verbruggen.

De Nederlanders dachten dat ze eindelijk de impasse hadden doorbroken toen Simons een schot in het net afvuurde, maar de festiviteiten werden onderbroken door de vlag van een grensrechter en deze werd vernietigd door de VAR.

gepubliceerd 22 juni 2024, 02:14 Est