Nederland domineert Ierland in openingswedstrijd EK

Nederland 4 Ierland 0

Vier doelpunten tegen Ierland Maar Ierland zal zeggen dat het twee doelpunten beter was dan de laatste keer dat ze elkaar troffen in de WK-finale tegen Nederland in hun eerste EK-wedstrijd in Amsterdam.

De dubbel van Lorient Lorenc, samen met doelpunten van Kaia van Masaker en Frederic Matla, deed de nummer één van de wereld en de gouden medaille-favorieten pijn.

Ierland kreeg al vroeg een kans en de Nederlandse doelman Josen Koning moest noodgedwongen zijn eerste redding maken door haar keeper in het gezicht te passeren om de tegenactie van Anna O’Langan van dichtbij te blokkeren.

De Nederlanders openden vervolgens negen minuten later hun account en de scheidsrechter kende Rosen Upton toe aan een strafschop van Laura Nonink. Daarna stapte Masaker op om de Ierse doelman Ayesha McFerran op de verkeerde manier op 1-0 te zetten.

Slechts vijf minuten later werd Ierland lichtjes in het circuit geplaatst nadat hij de baseline had gelopen en terugglipte naar Lorink. De Nederlandse spits had maar enkele centimeters nodig om op haar eerste dag langs McFerran te komen.

Nederlandse doelman Anne Veenendaal redde de Ierse Anna Ovlangan vroeg in de wedstrijd. Foto: Willem Vernes/ANP/AFP via Getty Images

Nederland vond het moeilijk om balbezit te bezitten en de intense druk die Ierland dwong om enkele losse passes te maken, schoof Nederland in het eerste kwart 2-0 op, hun derde doelpunt kwam in de 25e minuut en uit de derde strafschop.

Dit keer gebruikte de Nederlandse spits Frederic Matla brute kracht om de bal door de benen van McFerran te trekken om aan het einde van de eerste helft 3-0 op te schuiven.

Ierland hield bijna de nul in het derde kwart en dwong een paar penetraties af, maar de Nederlanders hadden de controle volledig onder controle, hun druk betaalde zich tegen het einde van het kwart uit en Lorink reageerde sneller op een chaotische scramble in het doel en 4-0.

Terwijl de wereld- en Europese kampioenen niet scoorden in de laatste 15 minuten, moest McFerran een aantal reddingen doen, waardoor de wedstrijd twee doelpunten beter eindigde dan in Londen in 2018, maar Ierland presteerde opnieuw beter dan de gastheren.

Holland: J Koning, M Pheninckx, L Leurink, M Keetels, C van Maasakker, F Matla, P Sanders, L Stam, M van Geffen, E de Goede, F Albers. Abonnees: S Koolen, M Verschoor, L Nunnink, S van Gils, I Kappelle, P Dicke, A Veenendaal.

Ierland: A McFerran, R Upton, N Evans, K Mullan, S McCay, L Tice, N Carroll, H McLoughlin, L Holden, S Hawkshaw, A O’Flanagan. Abonnees: M. Carey, M. Fraser, C. Watkins, N. Daly, H. Matthews, Duke, L. Murphy

Scheidsrechters: L Delforge (Bel), S Bockelmann (Duitsland).