Moldor scoort een eigen doelpunt en leidt Nederland naar de halve finales

Mert Muldor uit Turkije en Nathan Aké uit Nederland (van links) tijdens de kwartfinale van Euro 2024 tussen Nederland en Turkije.
afbeelding: AFP/Koen van Weel

Een eigen doelpunt van Mert Muldaur zorgde voor een dramatische comeback voor Nederland toen het land het koppige Turkije met 2-1 versloeg en een plaats veroverde in de halve finales van het EK 2024 tegen Engeland.

De verdediger scoorde een eigen doelpunt in de 76e minuut onder druk van Cody Jacobo, toen het Nederlandse team herstelde van een slechte prestatie in de eerste helft om een ​​zware wedstrijd te winnen en hun definitieve opstelling van vier teams compleet te maken.

Stefan De Vrij had amper zes minuten voor tijd de gelijkmaker gemaakt nadat Turkije in de 35e minuut via een kopbal van Samit Akaydin op 1-0 voorsprong kwam.

Turkije profiteerde van golven van emotioneel gejuich in het Olympisch Stadion om dichter bij het bereiken van de halve finales te komen, wat onwaarschijnlijk was, maar nadat ze de Nederlanders op afstand hadden gehouden, bezweken ze uiteindelijk onder de druk in de laatste twintig minuten.

Frankrijk en Spanje ontmoeten elkaar dinsdag in de andere halve finale, voordat Oranje woensdag in Dortmund tegenover de Engelse tegenhanger staat.

De enige wedstrijd in de kwartfinales die zonder verlengingen of strafschoppen eindigde, was niet minder spannend.

Het doelpunt van Turkije kwam na een vreemde beslissing van de Nederlandse vleugelverdediger Denzel Dumfries om een ​​schot, dat duidelijk Nathan Aké raakte, in een hoekschop te laten gaan terwijl hij de bal gemakkelijk binnen het veld had kunnen houden.

READ  Georgia and Cincinnati is highlighted in the superb hype video Chick-fil-A Peach Bowl

De bal werd aanvankelijk verspreid, maar viel op de jonge Arda Guler, die een perfecte crosspass naar de verre paal stuurde, en Akaydin was de eerste die opstond naar een rij van drie Turkse spelers die de bal in het doel kopte.

Memphis Depay, Cody Jacobo en Wout Weghorst vieren feest tijdens de kwartfinale van Euro 2024 tussen Nederland en Turkije, in het stadion in Berlijn, Duitsland, op 6 juli 2024. (Foto: Foto Olimpik/NurPhoto) (Foto: Foto Olimpik /NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Memphis Depay, Cody Jacobo en Foot Weghorst vieren feest tijdens de kwartfinale van Euro 2024 tussen Nederland en Turkije, in het stadion in Berlijn, Duitsland, op 6 juli 2024.
afbeelding: Olympische foto

Constante druk

Het doelpunt kwam na aanhoudende druk van Turkije, dat erin slaagde de vroege Nederlandse dominantie te overwinnen en veel kansen creëerde, waaronder een reeks hoekschoppen.

De eerste poging van Nederland stuitte op koppig verdedigen omdat Türkiye hun tegenstanders niet veel speelruimte gaf.

De afwezigheid van aanvallend duo Memphis Depay en Jacobo hielp de Nederlandse ploeg niet, wat voor coach Ronald Koeman aanleiding was om aan het begin van de tweede helft invaller Fat Weghorst binnen te halen.

Hoewel de imposante spits de Turkse verdedigers leek te terroriseren, kwamen de volgende kansen aan de andere kant.

In de 56e minuut nam Guler een vrije trap die hij schitterend rond de Nederlandse menselijke muur schoot, maar die van buitenaf op de paal belandde.

Tien minuten later werd het krachtige schot van Paris Alper Yilmaz geblokt door de Nederlandse doelman Bart Verbruggen, en Can Ayhan kon de rebound niet verwerken toen Wieghorst de bal wegwerkte.

Nederland zette hun pogingen voort en met de Turkse verdediging in verwarring slaagden ze er uiteindelijk in een doorbraak te bereiken toen Depay een voorzet passeerde naar de ongemarkeerde De Vrij, die de bal in de 70e minuut in doel kopte.

READ  Nederlandse leider zweert 'betekenisvolle' reactie op slavernijrapport

Het beleg ging door en het was slechts een kwestie van tijd voordat Oranje het tweede doelpunt scoorde, dat zes minuten later viel toen Jackpo Muldaur onder druk zette na een voorzet van Dumfries.

De Turken, die er uitgeput uitzagen en hun laatste restjes energie putten uit de intense steun van het merendeel van de fans, probeerden dapper de wedstrijd naar verlenging te brengen, maar de Oranje-verdediging blokkeerde hun wanhopige pogingen en Verbruggen maakte in blessuretijd opnieuw een beslissende redding. .