Michael Rippon – “Als Nieuw-Zeelandse spinner moet je leren een clutch te spelen en meer druk op de rackets te zetten”

Eerder dit jaar, toen linkerarm-pols Michael Rippon Nederland vertegenwoordigde in de ODI-wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland, stond hij tegenover spelers met wie hij het hele jaar door in Otago trainde. Vorige maand werd de 30-jarige toegevoegd aan de Nieuw-Zeelandse ploeg voor hun beperkte tour door Ierland. Als hij in de serie speelt, die vandaag begint, zou dit de nieuwste wending in zijn carrière kunnen zijn die meer dan 11 jaar geleden in Kaapstad begon. In deze chat vertelt Rippon hoe hij via Nederland van Zuid-Afrika naar Nieuw-Zeeland is gekomen.

Verschillende landen, verschillende ervaringen. Het is een prachtige reis voor je geweest.
Het is geweldig, nietwaar? Ik ben geboren en getogen in Kaapstad, maar kwam in aanmerking om in Nederland te spelen dankzij mijn grootvader, die daar eind jaren zeventig naar toe verhuisde. In 2017 verliet ze Zuid-Afrika om naar Nieuw-Zeeland te verhuizen met een kort contract als invaller. Serieus, ik wist het niet, dat is waar ik ga wonen, en op een dag, misschien, speel voor de Black Caps.

Hoe ben je begonnen met bowlen met de linkerpols?
Ik begon als een snelle werper met de linkerarm, maar zag Shane Warren en Brad Hogg veel opgroeien. Het was de vader van Jonathan Trott, Ian, die me aanvankelijk vertelde dat ik kon proberen de linkerarm te draaien. Ik begon met de orthodoxie van de linkerarm, maar had zin om in mijn linkerpols te bowlen, en de verschillen waren natuurlijk voor mij, dus in representatief cricket onder de 15 schakelde ik over.

Hoe gedijt men als rotator in Nieuw-Zeeland?
Je moet er rekening mee houden dat je niet altijd veel wickets zult nemen. Je moet leren catch te spelen en de druk op de rackets te verhogen. Dit is waar ik aanneem dat de verschillen in de linkerpols op de foto worden getoond. Er is in het begin een nieuwigheidsfactor, en alleen kunst bevat altijd wat intriges. Als je het goed kunt doen, kun je werken in verschillende soorten omstandigheden.

READ  De premier zei dat Nederland strikte lockdown-maatregelen zal opleggen om de verspreiding van Omicron . in te dammen

Ik hou van de drive om te leren en mezelf te verbeteren in moeilijke omstandigheden. Ik wil deze kans belangrijk maken en stap voor stap aanpakken.

Devon [Conway, also a South African-born New Zealand cricketer] Een voorbeeld van hoe je kunt bereiken wat je wilt als je vastberaden bent. Ik heb hem zien beginnen zoals hij vorig jaar deed, en met de rest uitgaan. Ik haal inspiratie uit hem.

Hoe heb je je gekwalificeerd om in Nederland te spelen?
Omdat ik een Europees paspoort had, kon ik naar het VK verhuizen voor een boycot met Sussex. Toen verspreidde het bericht dat ik me ook kon kwalificeren om voor Nederland te spelen. Ze vroegen me of ik met ze wilde spelen, en ik vond het een geweldige kans. Van 2013 tot 2016 maakte ik deel uit van de reis van het team door de World Cricket League Division II. Sinds we daar zijn geland, proberen we ons te kwalificeren voor WCL Division One.

Begin dit jaar werd u na ruim drie jaar geselecteerd door Nederland.
Sinds ik Covid heb getroffen en mijn verblijf in Nieuw-Zeeland niet heb gekregen, heb ik het land niet kunnen verlaten [New Zealand], wat mijn ambitie om vorig jaar voor Nederland te spelen in de T20 World Cup frustreerde. Ook hier druiste het in tegen ons lokale schema. Toen Nederland een historische rondreis door Nieuw-Zeeland aankondigde, was alles geweldig. Ik bevond me in een gelukkige positie. Het was voor Nederland duidelijk dat het mijn ambitie was om voor Nieuw-Zeeland te spelen. Dat begrijpen ze. Voor hen spelen was een geweldige kans om op internationaal niveau te spelen.

READ  Ramez slaat St. Mary op de bel | Sport

Tegen het einde van die cyclus werd Anton Rowe, de voormalig Nederlands international die onze coach was, assistent-coach bij Otago Volts. Dat was toen ik mijn penseel met Nieuw-Zeeland begon.

Ik ging aanvankelijk maar voor een maand als dekmantel voor een van de lokale Otago-spelers. Ik speelde en had twee goede wedstrijden. Omdat ik het daar naar mijn zin had, heb ik de mogelijkheid overwogen om langer te blijven.

Ze heeft anderen geïnspireerd om ook naar Nieuw-Zeeland te komen.
(Lachen). Ja, ik kreeg een telefoontje van Devon, die me vroeg hoe het leven op het platteland was. Ik sprak er gloeiend over, en toen besloot ook hij langs te komen. Ik dacht dat hij naar Otago zou komen, maar hij ging naar Wellington.

Wat zijn je punten voor je tijd in Nederland?

De bijbehorende krekel is een doorgesneden keel. In 2014 eindigden we buiten de top zes, waardoor we de ODI-status en financiering verloren. Ik herinner me dat ik na ons verlies tegen Kenia in het teamhotel zat en me afvroeg wat we nu gingen doen. We moesten werk zoeken. Sommige mannen overwogen om te studeren. We wisten niet waar onze toekomst lag. Maar toen stelden we onszelf een doel om een ​​betere partner te zijn en we doorliepen een cyclus van drie jaar om dit te realiseren. Na het WK van 2019 ontstond natuurlijk de Premier League, waardoor we tegen de beste teams konden spelen voor een kans om ons te kwalificeren voor het WK 2023. Maar dat gaat niet door na het WK 2023, dus nogmaals veel spelers zullen zich afvragen wat er gaat komen.

READ  Van der Paul voltooit een Nederlandse dubbel op Strade Bianche

Was cricket je eerste sport?
Ik was te jong om rugby te spelen, dus cricket en tennis waren mijn zomersporten en hockey mijn wintersport. Toen ik 15 was, zag Trotts vader het potentieel in mij en liet me cricket spelen. Ik stopte met hockey en speelde toen het hele jaar cricket. Toen ik 19 was, werd ik door de Cape Cobras geselecteerd voor mijn eerste volledige jaar in professioneel cricket.

Conway kwam na jou naar Nieuw-Zeeland, maar kwalificeerde zich veel eerder. Hoe is dit gebeurd?
Met het visum dat ik aanvankelijk had, mocht ik alleen in Nieuw-Zeeland werken. Pas in 2019 kon ik overstappen op een talentenvisum, waarmee je, als je drie jaar werkt, in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. In maart werd mijn verblijfsvergunning goedgekeurd, dus Nieuw-Zeeland is nu mijn thuis. Ik heb begin dit jaar een huis gekocht. Ik heb mijn carrière met grote sprongen zien groeien. Het systeem is geweldig, de mensen zijn geweldig, er is een geweldige cultuur. Qua carrière en toekomst ben ik hier sterk geworden.

Shashank Kishore is een senior sub-editor bij ESPNcricinfo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *