Malik Tillman, Haji Wright en Joe Scully debuteren voor het USMNT-kampioenschap van 2022

door Jason Davis – Washington, D.C. (30 december 2022) American Football Players – WK-jaren zijn niet vaak jaren om mee te maken. Coaches die na bijna vier jaar voorbereiding hun selectie voor het toernooi willen versterken, zouden dat werk het liefst tegen het WK-jaar achter de rug hebben. Het is zelden een goed moment om over “primeurs” te praten wanneer de piek van de cyclus in de nabije toekomst opdoemt.

In het geval van drie spelers die in 2022 hun eerste USAF-cap verdienden, ging het er meer om dat spelers hun kansen wonnen. Malik Tillman, Haggai Wright en Joe Scully maakten hun nationale teamdebuut in een WK-jaar omdat coach Greg Berhalter hun potentieel inzag om het team te helpen. Voor Tillman betekende het doorbreken van het USMNT-beeld het leggen van de basis voor een mooie internationale toekomst. Voor Wright en Scalley betekende dat een selectieplek voor het WK zelf.

Tillman is pas 20 jaar oud. Hij past als vanzelf bij een nieuwe generatie internationals die aan het begin van hun carrière staan. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Berhalter ervoor koos om Tillmann in juni op te roepen voor een groot aantal wedstrijden, waaronder vriendschappelijke wedstrijden tegen Marokko en Uruguay. Een gelikt middenveld met sterke technische vaardigheden, Tillmann vinkt alle vakjes aan voor een centrale middenvelder in de favoriete 4-3-3-formatie van Berhalter. Tijdens zijn tijd in het Bayern München-systeem speelde Thielemann op een aantal posities, waarbij hij blijk gaf van een veelzijdigheid die essentieel zou zijn voor zowel de club als het land.

Tegen Marokko tijdens zijn debuut in het nationale team speelde Thielemann 26 minuten in een 3-0 overwinning als invaller voor Christian Pulisic.

READ  Wereldkampioenschappen atletiek: Fimke Ball, Nederlandse uitdager Sidney McLaughlin

Op het moment van zijn oproep voor de USMNT, toen Tillman zijn eenmalige wissel maakte bij de FIFA om zich aan de VS te binden, werkte de middenvelder nog steeds aan een constant niveau van één minuut. Bayern München geloofde in zijn talent, maar omdat de beste club van Duitsland zo moeilijk te vinden was, had hij een plek nodig om te spelen.

Iets meer dan een maand nadat hij zijn USMNT-debuut had gemaakt, trad Tillman op huurbasis toe tot Rangers of the Scottish Premier League. Zijn spel daar in de vroege stadia van het seizoen, waaronder een optreden in de UEFA Champions League, voedde Berhalters interesse in de jonge speler.

Tillman verscheen vervolgens in beide pre-WK-vriendschappelijke wedstrijden in september, een 2-0 nederlaag tegen Japan en een doelpuntloos gelijkspel tegen Saoedi-Arabië. Nu de Schotse Eerste Klasse weer in actie kwam na het WK, ging Tillman verder waar hij was gebleven voor de pauze. Hij scoorde woensdag het derde doelpunt in de 3-0 overwinning van Rangers op Motherwell.

De 24-jarige Wright maakte zijn debuut in het eerste elftal in dezelfde vriendschappelijke wedstrijd waarin Tillman aan het team werd voorgesteld. Na de rust tegen Marokko zette Wright in de 64e minuut een strafschop om om een ​​3-0 overwinning te bezegelen en het eerste doelpunt toe te voegen met zijn eerste internationale cap. Hierdoor werd Wright herenigd met veel van zijn voormalige USYNT-teamgenoten, waaronder Pulisic.

Wright’s clubcarrière bracht hem van de New York Cosmos naar Schalke 04 in Duitsland, waar hij samen met Weston McKinney en Nick Taitag trainde. Stops in Nederland werden voorafgegaan door een verhuizing naar Scandinavië en SønderjyskE in Denemarken.

READ  KONINKLIJK FAMILIENIEUWS - Koningin Elizabeth en prins Harry staan ​​zondag voor de herdenkingsdienst terwijl hij 'van het podium' riskeert voor Hare Majesteit

De vorm van de aanvaller in Turkije leverde hem een ​​oproep op voor het nationale team. Wright is productief geweest in de Turkse Super League na zijn verhuizing van SønderjyskE. Wright werd door Antalyaspor uitgeleend voor het seizoen 2021-22 en scoorde 14 doelpunten in 32 wedstrijden, een gemiddelde van 0,66 doelpunten per 90 minuten. Dit was meer dan genoeg om hem op de radar van het nationale team te krijgen in een periode waarin blessures en omstandigheden samen zorgden voor een enorme behoefte aan de voorwaartse positie voor de USMNT.

Antalyaspor maakte zijn verhuizing naar Turkije definitief voor de campagne, kocht Wright rechtstreeks van SønderjyskE en tekende een contract voor drie jaar. Wright handhaafde zijn scorevorm en scoorde negen doelpunten in 14 starts en iets meer dan 1.200 minuten, cijfers die op 66 doelpunten per 90 minuten blijven.

In Qatar speelde Wright in alle vier de wedstrijden van Amerika, inclusief de start tegen Engeland in de tweede groepsfase. Hij scoorde het USMNT-doelpunt vanaf de bank tegen Nederland in een 3-1 ronde van 16 verlies.

Voor Scally hebben veelzijdigheid en snelle aanpassing aan de ontberingen van de Bundesliga geleid tot een snelle stijging van het profiel van het nationale team. De vleugelverdediger voegde zich na het MLS-seizoen 2020 bij de Duitse topvlucht Borussia Mönchengladbach vanuit New York City en werd prompt opgenomen in zijn nieuwe ploegrotatie.

Scully speelde 30 keer in zijn eerste seizoen op senior niveau in 2021-2022, een indrukwekkende prestatie voor een speler die net zijn 18e verjaardag is gepasseerd. Het was niet alleen zijn snelle overgang naar betekenisvolle minuten bij een van de Duitse topclubs die in het oog sprongen. Scally heeft ook laten zien dat hij aan beide kanten van het veld kan spelen zonder prestatieverlies.

READ  WK vrouwen: Nederland weigerde tijdens de training in Nieuw-Zeeland grapjes te maken over de haka

Het productverhaal van NYCFC was populair: Scully kwam deels in actie vanwege blessures bij de club en won een vaste plaats in de line-up door week in, week uit kwaliteitsgames te leveren. Zijn succes in Duitsland hielp Scully om opgeroepen te worden voor de WK-kwalificatieperiode van november 2021 voor wedstrijden tegen Mexico en Jamaica. Hij kleedde zich aan, maar speelde niet in de wedstrijd in Kingston.

Scully verdiende een oproep van de Noord-Amerikaanse voetbalbond voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Marokko en kwam vroeg in de tweede helft aan de wedstrijd om zijn eerste internationale pet te verdienen. Hij zou in juni vriendschappelijke wedstrijden spelen tegen Uruguay en in september tegen Saoedi-Arabië, voorafgaand aan het WK in de herfst. Scully speelde een belangrijke rol in de Bundesliga bij de start van het Mönchengladbach-seizoen 2022/23, en zorgde voor veel spel en intensiteit in de WK-selectieperiode.

Berhalters beslissing om Scully naar Qatar te halen, maakte van de vleugelverdediger de jongste speler op het Amerikaanse roster op 19-jarige leeftijd. succesvolle inboorling. toekomstige ploeg.

Jason Davis is de oprichter MatchFitUSA.com en gastheer van US Soccer op SiriusXM. Neem contact met hem op: [email protected]. Volgen hem op Twitter.