Goud is “bitterzoet” voor Canada in de ploegenachtervolging voor damesschaatsen

Geplaatst op 3 maart 2023 om 19:46 uur ET

De Canadese schaatssters Isabelle Weidmann, Yvonne Blondin en Valerie Malthes wonnen op vrijdag 3 maart 2023 de wereldtitel in de ploegenachtervolging bij de dames, nadat het Nederlandse team vanwege een technisch mankement was gediskwalificeerd. Weidemann, links, Blondin, midden, en Maltais, rechts, hier getoond in Calgary, op 10 december 2022. The Canadian Press/Jeff McIntosh

Heerenveen (Nederland) – De Canadese snelschaatsers Isabelle Weidmann, Yvonne Blondin en Valerie Malthes hebben vrijdag de wereldtitel veroverd in de ploegenachtervolging bij de vrouwen, nadat het Nederlands elftal was gediskwalificeerd vanwege een technisch mankement.

Joy Pune’s trio van Erin Schouten en Marijk Groenewood, favoriet uit de thuisstad, kwam als eerste over de streep, maar werd bestraft omdat ze tijdens de race verscheen.

De regels van de Internationale Schaatsfederatie voor massastart- en schaatsevenementen stellen dat om veiligheidsredenen geen enkel deel van het lichaam, behalve het gezicht, tijdens de race mag worden blootgesteld.

De Ottawa-atleten Weidman, Blondin en Maltess uit Saguenay, Que., Schoven op naar de positie van de gouden medaille na het overschrijden van de tweede lijn in 2 minuten en 54,58 seconden.

Japan (+2,72 seconden) en de Verenigde Staten (+5,81 seconden) zijn dicht bij de eerste plaats.

De WK-titel was de enige titel die het Canadese trio verloor na het winnen van goud op de Olympische Spelen in Peking, daarna acht opeenvolgende gouden medailles op een WK en vier opeenvolgende WK-titels sinds de start van het seizoen 2020-21.

Het trio won zilver op het WK 2021 en brons op het WK 2020.

READ  Lando Norris Jaffe, grappig, bekijk video, kinderachtig, score

“De race van vandaag was zeker geen slechte race voor ons, maar het was een beetje een bitterzoete overwinning omdat het Nederlandse team DQ’d was”, aldus Blondin. “Ik denk dat hij volgend seizoen weer op de tekentafel voor ons team zal staan, dat is zeker.”

Ook het herenteam van Connor Howe (Canmore, Alta), Hayden Mayor (Toronto) en Antoine Gelinas Beaulieu (Sherbrooke, Q) betrad vrijdag het podium met een zilveren medaille.

De Canadezen klokten beide plaatsen met 3:38.43 en hielden de leiding tot de laatste koppeling, waar een enorme schaats uit Nederland (3:38.26) resulteerde in een tweede plaats, 0,17 seconden minder dan goud. Noorwegen (+2.67) pakte het brons.

In de individuele afstanden, Laurent Dubreuil van Levis, Que. , won de zilveren medaille met een tijd van 34,46 seconden.

De achttienjarige Amerikaan Jordan Stolz (34,10) won het goud, de Japanner Wataru Morishige (34,48) het brons.

Dit rapport van The Canadian Press werd voor het eerst gepubliceerd op 3 maart 2023.

READ  Nederland vs Nieuw-Zeeland live stream: Nieuw-Zeeland vs Holland 2022 cricket updates vandaag

Ottawa's Weidemann and Blondin and Maltais, from Saguenay, Que., were elevated to the gold-medal position after crossing the line second in two minutes 54.58 seconds.

Japan (+2.72 seconds) and the United States (+5.81 seconds) rounded out the podium.

The world championship title was the only one the Canadian trio was missing after winning gold at the Beijing Olympics then putting together eight consecutive World Cup gold medals and four consecutive World Cup titles since the start of the 2020-21 campaign.

The trio had won silver at the 2021 world championships and bronze at the 2020 worlds.

"Today's race was definitely not a bad race for us, but it was a little bit of a bittersweet win since the Dutch team was DQ'd," Blondin said. "I think it'll be back to the drawing board for our team next season, that's for sure."

The men's team of Connor Howe (Canmore, Alta.), Hayden Mayeur (Toronto) and Antoine Gelinas-Beaulieu (Sherbrooke, Que.) also reached the podium on Friday with a silver medal.

The Canadians clocked in at 3:38.43 and occupied the top spot until the final pairing, where a tremendous skate from the Netherlands (3:38.26) knocked them down to second place, 0.17 seconds short of gold. Norway (+2.67) took bronze.

In individual distances, Laurent Dubreuil of Levis, Que., took silver with a time of 34.46 seconds.

Eighteen-year-old American rookie Jordan Stolz (34.10) won gold and Japan's Wataru Morishige (34.48) earned bronze.

This report by The Canadian Press was first published March 3, 2023.