De Nederlanders keren terug naar het WK; Kwalificaties voor Turkije en Oekraïne | Pro Sports

Nederland keert terug naar het WK na een onderbreking van acht jaar, waardoor de Noorse ster Erling Haaland moet wachten tot minstens 2026 om zijn debuut op het grotere podium te maken.

Oranje deed dinsdag genoeg met late doelpunten in de 2-0-zege in Rotterdam die de Noren uitschakelde die Haaland, hun geblesseerde 21-jarige spits, uitschakelden.

Turkije haalde Noorwegen in en eindigde als tweede in Groep G en won met 2-1 in Montenegro om in maart deel te nemen aan de Europese kwalificaties.

Oekraïne won ook met 2-0 in Bosnië en Herzegovina en voegde zich bij Turkije als de ongeplaatste teams die opnieuw zullen terugkeren in de halve finales van de voorronde.

Het ongeslagen Oekraïense team, dat in groep D zes van de acht wedstrijden gelijk speelde, steeg naar de tweede plaats boven Finland, dat thuis werd uitgeschakeld door met 2-0 te verliezen van koploper Frankrijk.

Kylian Mbappé maakte een doelpunt voor Karim Benzema in de 66e minuut, voordat hij 10 minuten later het tweede doelpunt scoorde na een snelle enkele aanval op de linkerflank.

Wales en Tsjechië begonnen dinsdag aan hun Groep E-wedstrijd in de wetenschap dat ze op weg waren naar de kwalificaties, met leiders België al op de plek voor een directe kwalificatie voor de finale van Qatar.

Wales verzekerde hun plaats in de play-offs met een 1-1 gelijkspel met de geplaatste Belgen in Cardiff om als tweede te eindigen in de groep.

Nederlandse terugkeer

Nederland slaagde er niet in zich te kwalificeren voor het WK 2018, ondanks dat het in 2010 de finale bereikte en vier jaar later onder coach Louis van Gaal de halve finale bereikte.

Nu terug aan het roer op 70-jarige leeftijd en het aanpakken van de nieuwe dijblessure die hem uit de dug-out hield, hield Van Gaal toezicht op de overwinning van dinsdag vanaf een hoge bank in de lege stadiontribunes in Rotterdam.

Bij het ingaan van de laatste 10 minuten had het doelpunt van Noorwegen de Nederlanders volledig kunnen wegvagen. En de spanning werd weggenomen door Tottenham-speler Stephen Bergwijn, die in de 84e minuut met een krachtig schot een doelpunt maakte.

Barcelona-spits Memphis Depay bezegelde de overwinning in blessuretijd door een ontsnappingsbeweging te beëindigen via een blootgestelde Noorse verdediging.

Het team van Van Gaal eindigde met twee punten voorsprong op Turkije na een hechte drievoudige competitie in de tien kwalificatiegroepen voor Europa.

“Nu hebben we een lange voorbereiding voor de boeg, waarvan ik zeker weet dat het ons een beter team zal maken”, zei aanvoerder Virgil van Dijk.

Kwalificerende opstelling

Turkije, Oekraïne, Wales en Tsjechië hebben de line-up van 12 landen gecompleteerd die in maart zullen strijden om drie tickets naar Qatar in een spannende periode van zes dagen.

Ze zullen deelnemen aan drie knock-out beugels van elk vier teams wanneer FIFA de trekking op 26 november in Zürich houdt.

De niet-gerangschikte teams die als eerste zullen uitspelen zijn Tsjechië, Noord-Macedonië, Polen, Turkije, Oekraïne en Oostenrijk, terwijl het andere team hun plaats inneemt via de Nations League.

Macedonië is het enige overgebleven Europese team in de competitie dat niet heeft deelgenomen aan de Wereldbekerfinale. Ze is sinds 1958 niet meer Welles geweest, en dat was haar enige blik.

De drie finalewedstrijden worden gespeeld op 28 of 29 maart. FIFA zal later deze maand ook het landvoordeel gelijkmaken in de finale van één wedstrijd per schijf.

De FIFA houdt de loting voor de toernooifinales op 1 april in Doha. De 10 Europese kwalificaties met 32 ​​teams tot nu toe waren België, Frankrijk, Engeland, Spanje, Denemarken, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Kroatië en Servië.