Christian Eriksen scoorde in de tweede etappe toen Nederland Denemarken versloeg met 4-2

Amsterdam (AFP) – Welkom terug.

Christian Eriksen scoorde even nadat hij zaterdag als invaller voor Denemarken optrad tegen Nederland om zijn droom te vervullen in zijn eerste interland sinds hij een hartaanval kreeg op het EK in juni.

Nederland won de open wedstrijd met 4-2 wijd, maar de uitkomst van de vriendschappelijke wedstrijd leek niet relevant voor de menigte in het stadion toen Eriksen zijn eerste promotie naar Ajax maakte.

“Het is altijd fijn om hier weer te zijn”, zegt de Nederlandstalige Eriksen tegen de NOS. “Ik heb hier vele mooie jaren doorgebracht.”

Hij zei dat hij nog steeds veel nadenkt over de nacht dat hij in Kopenhagen instortte tegen Finland.

“Het is een deel van mij”, zei hij.

De Denemarken-coach Kasper Hjolmand heeft ook genoten van een comeback.

“Het is altijd een plezier om Christian Eriksen te zien voetballen”, zei hij.

Uitgerust met een implanteerbare defibrillator, kreeg Eriksen een schouderklopje van Hegolmand, een handdruk van Memphis Depay en een staande ovatie van de Johan Cruijff Arena toen hij het veld opdraafde om vroeg in de tweede helft terug te keren naar de internationale competitie.

Hjolmand zei dat hij wat tactieken met Eriksen had doorgenomen voordat hij hem naar binnen stuurde. Toen had hij een simpele boodschap: “Ik zei, geniet ervan en welkom terug.”

Iets meer dan twee minuten later scoorde Eriksen in het wedstrijdformulier en krulde een krachtig schot in het net om de voorsprong van Nederland terug te brengen tot 3-2 na een spannende eerste helft.

“Ik kreeg kippenvel”, zei de Nederlandse verdediger Matthijs de Ligt. “Het is geweldig dat hij terug is en hoe zijn doelpunten en het raken van de paal vandaag zijn absolute niveau lieten zien.”

READ  3 spelers die je kunt kiezen als aanvoerder of vice-aanvoerder voor ICC Cricket World Cup kwalificatiewedstrijd - 26 juni 2023

Oranje domineerde voor het einde van de eerste helft met doelpunten van Steven Bergwijn, Nathan Ake en Debye.

Een kopbal van Yannick Westergaard in de 19e minuut hield de Denen in contact.

Bergwijn opende in de 16e minuut de score en stond op voor een voorzet van Daley Blind vanaf de linkerflank.

Het doelpunt van Westergaard viel drie minuten later, voorbij doelman Mark Flecken, die voor het eerst in Nederland optrad.

Ake heroverde de Nederlandse voorsprong in de 29e minuut en Depay scoorde een strafschop in de 38e minuut om Nederland aan het einde van de eerste helft een verschil van twee doelpunten te bezorgen.

Het krachtige schot van Eriksen om de voorsprong te verkleinen was zijn 37e internationale doelpunt, tegen Michael Laudrup uit Denemarken.

Bergwijn scoorde zijn tweede doelpunt van de avond na een sterke exit van het middenveld door Frenkie de Jong. De buitenspeler stuurde een pass van De Jong, sneed vanaf links naar binnen en krulde een bal over Kasper Schmeichel heen. De laatste vier doelpunten van Bergwijn vielen in alle competities tegen Schmeichel.

Eriksen was echter niet klaar. Hij loste in de 74e minuut een afstandsschot dat Let it be versloeg, maar raakte de paal.

Fulltime kreeg hij een dikke knuffel van de Nederlandse verdediger Dale Blind, zijn voormalige Ajax-ploegmaat die ook een implanteerbare defibrillator heeft. Eriksen liep toen alleen naar een hoek van de grond om de goedkeuring van de Deense fans te absorberen terwijl zijn teamgenoten hem toejuichten.

“Voor de fans hier was het een perfecte match”, aldus De Ligt.

READ  Wereldwijd: Human Rights Due Diligence - Recente wereldwijde trends

Eriksen heeft de afgelopen weken zijn voetbalcarrière hervat bij de Engelse Premier League-club Brentford, maar is pas op de bank begonnen nadat hij onlangs hersteld was van COVID-19.

“Hij is terug en hij heeft het beste voetbal voor zich”, zei Hjolmand.