Pia Ortiz schittert terwijl Spanje Australië met 11-9 verslaat en de gouden medaille wint in het waterpolo voor dames op de Olympische Spelen in Parijs

Nanterre, Frankrijk – Pia Ortiz scoorde vier doelpunten toen Spanje zaterdag zijn eerste Olympische gouden medaille won in het dameswaterpolo en Australië met 11-9 versloeg in de finale van de Olympische Spelen in Parijs.

Maika Garcia Godoy scoorde drie doelpunten toen Spanje hun seizoen afsloot met een perfect 7-0 ‘record’. Anni Espar Laquete scoorde twee doelpunten en Martina Ter stopte 15 schoten.

Het was een geweldig moment voor Ortiz en Spanje na hun 14-5 nederlaag tegen de Verenigde Staten in de finale van de Olympische Spelen in Tokio. Spanje verloor in 2012 ook van de Verenigde Staten in de gouden medaillewedstrijd in Londen, maar het land won uiteindelijk in Parijs.

De Spaanse bondscoach Miguel Angel Oka Gaya trok in de laatste seconden van de wedstrijd zijn schoenen uit en begon de overwinning te vieren. Toen zijn spelers zwommen om hem het water in te trekken, pakte hij de handen van zijn bemanningsleden vast en sprong in plaats daarvan in het water.

Alice Williams scoorde vijf doelpunten voor Australië, dat hun eerste zilveren medaille claimde in het waterpolo voor dames. Ze won de gouden medaille in 2000 en won de bronzen medaille in 2008 en 2012.

Australië slaagde erin het gat terug te brengen tot één punt toen Sienna Hearn met nog 5:45 minuten te gaan een doelpunt scoorde. Maar Ortiz en Garcia Godoy reageerden met doelpunten op het powerplay, en Garcia Godoy hielp de wedstrijd te bezegelen toen ze er 11-7 van maakte met nog 1:49 te gaan.

Nederland won de bronzen medaille na een 11-10 overwinning op de Verenigde Staten met een doelpunt van Sabrina van der Sloot in de laatste minuut van de wedstrijd. Nederland stond bij rust met 7-3 achter en halverwege het vierde kwart met 10-7.

READ  "My Best Friend Anne Frank" komt in februari 2022 naar Netflix

Spelers uit de Verenigde Staten reageren na het verlies van de bronzen medaillewedstrijd bij het waterpolo voor dames tegen Nederland op de Olympische Zomerspelen van 2024, zaterdag 10 augustus 2024, in Parijs, Frankrijk. Foto: AP/Luca Bruno

Nederland kreeg de bal terug na een overtreding van de Verenigde Staten met nog negen seconden te gaan. Coach Eva Dudessis stuurde doelman Laura Aarts naar voren om de bal in een 7-tegen-6-wedstrijd te schieten, en Van der Sloot versloeg Ashley Johnson op de rechterkant.

Ze zei over de slotscène: “Ik dacht dat ze op me af zouden komen omdat ik al vijf schoten had gescoord. Dus zei ik tegen mezelf: ‘Oké, als je niet naar me toe komt, schiet ik haar neer.’ ‘ en het was geweldig dat ze naar binnen ging.

Dit was de tweede medaille die Nederland won op het gebied van waterpolo voor dames na het winnen van goud op de Olympische Spelen van 2008. De Verenigde Staten zijn het enige land dat sinds de oprichting in 2000 op elk toernooi op de Olympische Spelen een medaille heeft gewonnen.

“We hadden het erover dat we probeerden van onze fouten te leren en onze prestaties te verbeteren”, zei Maggie Stevens, aanvoerder van het Amerikaanse nationale team. “En ik heb het gevoel dat we vandaag moeite hadden om voortdurend van onze fouten te leren.”