Nederlandse vrouwen bereiken voor de zesde keer op rij de Olympische finale

Nederland won Olympisch goud in Peking 2008, Londen 2012 en Tokio 2020. [Getty Images]

Nederland heeft de zesde opeenvolgende Olympische dameshockeyfinale bereikt met een 3-0 overwinning op Argentinië in Parijs.

Het Chinese team, dat België versloeg na strafschoppen, zal het vrijdag om 19:00 GMT opnemen tegen het Chinese team in de gouden medaillebeslisser.

Luna Noa Focke zette Oranje in de 21e minuut op voorsprong voordat Laura Noninck kort voor rust de voorsprong verdubbelde.

Jeppe Janssen scoorde vervolgens in het derde kwart vanaf de strafschopstip om hun plaats in de finale bijna veilig te stellen.

De prestatie was overtuigend van de titelverdediger, die de hele wedstrijd de bal onder controle had, terwijl Argentinië geen van zijn twaalf schoten op doel scoorde.

De wedstrijd was een herhaling van de finale van Tokio 2020, die Nederland won en daarmee de derde Olympische titel in vier toernooien behaalde na de overwinningen in Peking 2008 en Londen 2012.

In de tweede halve finale van woensdag kwam China in het tweede kwart op voorsprong via Zou Meirong.

Maar Emma Bouvries maakte in de laatste minuut van de wedstrijd de score gelijk, waardoor een strafschoppenreeks in het Stade Yves du Manoir werd afgedwongen.

België leidde met twee onbeantwoorde doelpunten, maar slaagde er niet in de volgende drie pogingen te scoren, terwijl China erin slaagde al zijn pogingen om te zetten in een 3-2 overwinning.

België neemt het vrijdag om 13.00 uur GMT op tegen Argentinië in de wedstrijd om het brons.