Nederland plaatst zich voor de halve finales van Euro 2024 tegen Engeland na het verslaan van Türkiye

BERLIJN (Reuters) – Nederland heeft zijn best gedaan om terug te komen van een doelpunt achterstand en Turkije zaterdag met 2-1 te verslaan en een plaats in de halve finales van het Europees Kampioenschap te boeken.

Mert Muldor scoorde in de 76e minuut een eigen doelpunt, slechts zes doelpunten nadat Stefan De Vrij in de eerste helft de kopbal van Samet Akydin voor Turkije ongedaan had gemaakt, en het was genoeg voor Nederland in de laatste wedstrijd van de kwartfinales.

“Het was een echte strijd vandaag. Het Turkse team heeft een geweldige spirit en veel kwaliteit. Uiteindelijk hebben we goed gepresteerd en verdienden we te winnen”, aldus De Vrij.

Nederland slaagde er in de wedstrijd in zijn voordeel om te draaien na de intrede van spits Wout Wieghorst (1,97 meter), die in de tweede helft 1,97 meter lang is.

“Hij vecht altijd vooraan en helpt de ploeg. We begonnen de bal vast te houden en kansen te creëren. Daarna scoorden we twee doelpunten en de hele ploeg vocht tot het einde”, aldus De Vrij.

Nederland treft Engeland in de tweede halve finale Dortmund Spanje staat dinsdag in de eerste wedstrijd tegenover Frankrijk.

Bondscoach Ronald Koeman zei: “De spelers hebben vanavond een geweldige spirit getoond. We hebben moeten lijden, maar uiteindelijk hebben we grote successen geboekt.”

Türkiye speelde de wedstrijd zonder verdediger Merih Demiral, die last had van een knieblessure. Hij heeft hem twee wedstrijden geschorst Door de UEFA voor het maken van een nationalistisch handgebaar na het scoren van het doelpunt in de 2-1-zege op Oostenrijk dinsdag. Deze verwijzing wordt gebruikt door Turkse nationalisten en wordt geassocieerd met een ultranationalistische groep.

READ  BMM Testlabs Spanje goedgekeurd als specifieke inspectie-instantie in Nederland - Nieuws in de Europese speelgoedindustrie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was aanwezig bij de wedstrijd nadat hij zijn plannen had gewijzigd vanwege een diplomatiek geschil met Duitsland over het gebaar van Demiral.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Weisser zei dat Demiral zijn viering ‘als platform voor racisme’ gebruikte, en federaal minister Cem Ozdemir, een Duitse politicus van Turkse afkomst, zei dat het gebaar ‘terrorisme en fascisme symboliseert’.

Veel Turkse fans Hij maakte dit gebaar Op weg naar het Olympisch Stadion in Berlijn, en opnieuw tijdens het spelen van het Turkse volkslied voor de wedstrijd.

Oranje kende een betere start, maar de invloed van Cody Japko werd geblokkeerd door de verdedigers van Türkiye. Xavi Simmons Turkije speelde met vijf spelers in de achterlijn zonder bal, zoals het deed bij de overwinning op Oostenrijk, en zijn prestaties verbeterden geleidelijk.

Akydin beloonde de periode van Turkse druk door in de 35e minuut een doelpunt te scoren. Arda Guler stuurde een heel gemakkelijke voorzet naar de verdediger, die de bal in het doel kopte nadat deze onder de lat terugkaatste.

Het doelpunt leidde tot massale vieringen onder de technische staf en fans van het Turkse nationale team. Knuffels overlaadden Guler in het trainingsgebied, terwijl fans aan de westkant van het stadion vuurwerk afstaken. De meesten bleven na het doelpunt staan.

De Turkse fans waren ver in de minderheid dan hun in oranje geklede tegenhangers in een stad met een grote gemeenschap van mensen van Turkse afkomst. De meesten zijn afstammelingen van Turkse ‘gastarbeiders’ die in het voormalige West-Duitsland arriveerden om te helpen bij de wederopbouw van de naoorlogse economie. Duitsland is de thuisbasis van ongeveer 3 miljoen Turken of mensen van Turkse afkomst, waardoor ze de grootste etnische minderheid van het land vormen, en het team genoot koortsachtige steun op het Europees Kampioenschap van 2024.

READ  Nederlandse bokser daagt de boycot uit om deel te nemen aan het toernooi in Delhi

Koeman, die in 1988 als speler met Nederland het EK won, reageerde op de achterstand van zijn ploeg in de eerste helft door reuzenspits Wieghorst in te brengen, wiens aanwezigheid de Nederlandse vleugels een kans gaf om te scoren.

Guler schoot een bal uit een vrije trap op de paal, maar het was een geïsoleerde poging tijdens een periode van intense Nederlandse druk, die uiteindelijk zijn vruchten afwierp in de 70e minuut toen De Vrij vrij werd om de voorzet van Depay in het net te koppen.

Plots hoorden de Nederlandse fans hun gezangen weer, en ze juichten kort daarna opnieuw toen Jabko Moldaur tot een eigen doelpunt dwong toen hij voor de verdediger stapte om de lage voorzet van Denzel Dumfries te ontmoeten.

Hakan Calhanoglu, aanvoerder van het Turkse nationale team, zei: “We begonnen de tweede helft niet goed en kwamen op achterstand door een doelpunt. Na het tweede doelpunt namen we onze toevlucht tot lange ballen. Het is een grote eer om te bereiken dit stadium.”

___

Dit verhaal en de kop ervan zijn gecorrigeerd om aan te tonen dat het tweede doelpunt van Nederland door de Turkse Mert Muldur als een eigen doelpunt werd geteld, en niet als een doelpunt van Cody Jakpo.