België en Nederland naar EK 2020 Ronde van 16 – Sport

PARIJS: Kevin De Bruyne scoorde het winnende doelpunt in de 2-1 overwinning van België op Denemarken en bereikte donderdag de knock-outfase van Euro 2020 in Kopenhagen, toen fans en spelers hun steun betuigden aan Christian Eriksen, terwijl Nederland ook een plaats boekte in de laatste 16.

De Bruyne scoorde en creëerde een uitstekende tweede helft als invaller toen het België van Roberto Martinez Denemarken een beslissend punt in de tweede set ontzegde.

“We mogen blij zijn”, zegt De Bruyne tegen de RTBF. “We wisten dat er moeilijke momenten zouden komen voor Denemarken en voor dit publiek, met alles wat er gebeurde.”

Vijf dagen nadat Eriksen medische noodhulp had aangevraagd om hem te reanimeren in de openingsnederlaag van Denemarken tegen Finland, komt zijn team weer in actie op dezelfde locatie.

Met de middenvelder van Inter Milan waarschijnlijk binnen gehoorsafstand en herstellende in het Rigchospitalet op minder dan een kilometer afstand, namen de Denen de tweede minuut om de 25.000 man sterke menigte op pad te sturen toen Josef Poulsen in de benedenhoek schoot.

Het was het op één na snelste doelpunt in de geschiedenis van het EK.

België stuurde de bal er na 10 minuten uit, waarbij spelers en fans een minuut lang applaus kregen voor Eriksen, die meestal het nummer 10 shirt draagt.

De 29-jarige krijgt na een hartstilstand een pacemaker.

De gastheren kregen de kans om hun voorsprong te verdubbelen, maar het spel veranderde met de introductie van De Bruyne in de eerste helft van zijn eerste optreden in het toernooi nadat hij een gebroken gezicht had opgelopen in de Champions League-finale van Manchester City tegen Chelsea.

READ  Holland Hydrogen I, Europa's grootste hernieuwbare waterstoffabriek in aanbouw in Nederland

De middenvelder toonde een grote kalmte om Thorgan Hazard in de 55e minuut naar de gelijkmaker te leiden, voordat hij een slimme pass gaf op mede-invaller Eden Hazard en een schot met links langs doelman Kasper Schmeichel van Denemarken, 20 minuten voor het einde van de wedstrijd.

“Ik wilde dat doelpunt niet vieren”, voegde De Bruyne eraan toe. “Ik heb veel respect voor de Deense fans.”

België voegt zich bij Italië in de Ronde van 16, drie punten voorsprong op Rusland en Finland – die het maandag in Sint-Petersburg opnemen en een punt nodig hebben om bovenaan de groep B-tafel te eindigen.

Denemarken heeft nog een kans om de volgende ronde te bereiken, waar een overwinning op Rusland in hun laatste groepswedstrijd in Kopenhagen hen waarschijnlijk zal helpen.

Door het gemak van het Nederlands

Frank de Boer in Nederland vierde zijn terugkeer naar een groot voetbaltoernooi na een afwezigheid van zeven jaar door de laatste 16 te bereiken voor een rechte wedstrijd na een 2-0 overwinning op Oostenrijk in Amsterdam.

De 25-jarige Dumfries, die uitkomt voor PSV Eindhoven, scoorde 23 minuten voor aanvang van een schitterende aanval onder leiding van Depay en Doniel Mallin.

“Het belangrijkste is niet mijn prestatie, het zijn de drie punten”, zei Dumfries. “We creëerden goede kansen en verdienden de overwinning.”

Juventus-verdediger Matthijs de Ligt keerde terug naar de selectie na het missen van de openingswedstrijd met een dijbeenprobleem en hielp Nederland de nul te houden in het EK sinds hun 2-0 overwinning op Roemenië in 2008.

READ  Het aantal cybercriminaliteit in het VK was vorig jaar hoger dan in andere ontwikkelde landen

De Nederlandse overwinning behaalt de eerste plaats in Groep C, voor Oostenrijk en Oekraïne, die maandag de tweede plaats in het klassement treffen, en maakt van Noord-Macedonië het eerste team dat dit jaar wordt uitgeschakeld in het toernooi.

Oekraïne versloeg Noord-Macedonië in de andere wedstrijd van de groep met een 2-1 overwinning in Boekarest, waar Andriy Yarmolenko en Roman Yarimchuk hun tweede doelpunten in het toernooi scoorden.

Izjan Alewski verkleinde het verschil voor Noord-Macedonië, dat voor het eerst meedeed aan het toernooi, maar verzuimde de gelijkmaker te maken.

Op vrijdag is Engeland op zoek naar een plaats in de knock-outfase wanneer ze hun oude rivalen Schotland ontvangen op Wembley, terwijl Kroatië het opneemt tegen Tsjechië in de andere Groep D-wedstrijd.

De centrale verdediger van Manchester United, Harry Maguire, keert terug naar de Engelse selectie na een afwezigheid van zes weken vanwege een enkelblessure, terwijl Schotland Arsenal-verdediger Kieran Tierney verwelkomt.

Elders zal Zweden proberen een doelpuntloos gelijkspel te verstevigen met Spanje in Sint-Petersburg tegen Slowakije, dat Polen versloeg in de openingswedstrijd van Groep E.