Aanvaller Wout Weghorst zorgt ervoor dat Nederland wint van Polen

München: Aanvaller Wout Weghorst kwam als invaller en scoorde met zijn eerste balcontact een late winnaar en bezorgde Nederland zondag een verdiende 2-1 overwinning op Polen in de openingswedstrijd van het EK in Groep D.

Weghorst stond amper op het veld toen hij in de 83e minuut de perfecte pass van Nathan Aké het strafschopgebied in stuurde, waardoor tienduizenden Oranje-fans in het Volksparkstadion in Hamburg in jubelstemming terechtkwamen.

“Het is heel belangrijk om vroeg te winnen en voor mij persoonlijk is dit een droomscenario”, zei de 31-jarige over zijn twaalfde doelpunt voor Nederland. “Ik zag het aankomen en voelde dat het doelpunt eraan kwam. Ons doel is nu om met de beker weg te lopen.”

Zoals verwacht domineerde Oranje vanaf het begin met soepele passerende aanvallen. Maar ze waren geschokt in de 16e minuut toen Adam Buksa, die de geblesseerde Robert Lewandowski verving, boven drie verdedigers uitstak en de bal omzette uit een hoekschop van aanvoerder Piotr Zielinski.

Nederland maakte in de 29e minuut gelijk met een laag schot van spits Cody Jacobo van buiten het strafschopgebied, dat verdediger Bartosz Salamon raakte en in het net van Wojciech Szczesny belandde.

De Nederlanders lieten in de eerste helft een reeks kansen onbenut: elegante middenvelder Tijani Reynders schoot naast, Memphis Depay verspeelde twee goede kansen, Jacopo schoot opnieuw over de lat en Virgil van Dijk redde een schot van dichtbij.

Achterin keek Van Dijk zijn speler altijd een stap voor, terwijl Aké naar voren schoof om aanvallen te initiëren.

De Nederlanders verspeelden meer kansen in de tweede helft, toen Denzel Dumfries een kopbal afvuurde die na een tegenaanval werd geblokt door Chesney en Xavi Simons, voordat Vigorst redde.

READ  Ploegpresentatie maakt indruk in Utrecht voor Vuelta a España 2022 - Galerij

De Nederlandse bondscoach Ronald Koeman zal opgelucht zijn nadat zijn ploeg met winst begon, met twee zware wedstrijden tegen Oostenrijk en Frankrijk in Groep D.

Voor de Poolse coach Michal Probers was het resultaat teleurstellend na sterk verdedigend werk van zijn ploeg, en maakte ook een einde aan zijn ongeslagen reeks van acht wedstrijden met de nationale ploeg. Agentschappen